Εργατικό Κέντρο Καβάλα: Μετά τις αποπομπές τώρα και εξώσεις

Σφοδρή επίθεση των σωματείων της «αντιπολίτευσης» στην διοίκηση του ΕΥΚ για την απόφαση έξωσης των συνταξιουχικών σωματείων από γραφείο του κτηρίου

Την έντονη αντίδραση 3 σωματείων που ανήκουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του να προβεί σε έξωση των συνταξιουχικών σωματείων που στεγάζονται σ’ ένα γραφείο στο ισόγειο του κτηρίου, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων καθώς και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό Καβάλας – Θάσου, χαρακτηρίζουν γελοίες τις προφάσεις της διοίκησης του ΕΥΚ και καλούν όλα τα σωματεία της Καβάλας να πάρουν καθαρή θέση για το θέμα και να καταδικάσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των τριών σωματείων

«Έχουν βάλει στο στόχαστρο τώρα και τους συνταξιούχους»

«Ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας δεν γνωρίζει από ηθικούς φραγμούς το γνωρίζαμε. Η ξετσιπωσιά τους ωστόσο ξεπερνά κάθε προηγούμενο!

Με επιστολή που κοινοποίησαν προς τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ, ΒΦΛ και Πετρελαίων που συστεγάζονται σε ένα μικρό γραφείο στο ισόγειο του ΕΥΚ τους γνωστοποιούν την επικείμενη … έξωσή τους. Επικαλούνται… έλλειψη χώρων και ότι χρειάζονται το συγκεκριμένο γραφείο για… εκπαιδευτικούς σκοπούς!

Προσπερνάμε τα συνηθισμένα … ότι δηλαδή την απόφαση δεν την πήρε ποτέ το Διοικητικό Συμβούλιο που άλλωστε συνεδριάζει μόνο για να αποπέμψει τα μέλη του ΠΑΜΕ!

Προσπερνάμε τις γελοίες προφάσεις… ότι πλέον έχουν αφοσιωθεί στο σκοπό της επιμόρφωσης των εργαζομένων και των ανέργων! Πρόκειται για τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα που εκτός από κάτι ψίχουλα που παίρνουν οι συμμετέχοντες, στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι για τους διοργανωτές. Ενώ παράλληλα κάνουνε και εκλογές και σε κανένα «σωματείο φαντάσματα» – από τα πολλά με παραπλήσιους τίτλους, τους γνωστούς μηχανισμούς αναπαραγωγής αντιπροσώπων στο ΕΥΚ  – την ημέρα που θα δίνουμε τις βεβαιώσεις στους «ωφελούμενους».

Ότι πρόκειται για γελοίες προφάσεις δεν το αποδεικνύει μόνο το γεγονός ότι και στο παρελθόν το ΕΥΚ πραγματοποίησε τέτοιες επιμορφώσεις χωρίς να ανακύψει τέτοιο ζήτημα αλλά κυρίως από τις ίδιες τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΥΚ, γνωστού φερέφωνου του συνταξιούχου αιώνιου συμβούλου και γνωστού εργατοπατέρα επί δεκαετίες, με τις οποίες παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η έξωση αφορά τον πρόεδρο του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, Πέτρο Ταχματζίδη! Είχε μάλιστα το θράσος αυτό να το διαμηνύσει χωρίς περιστροφές στον πρόεδρο του σωματείου συνταξιούχων ΒΦΛ υποσχόμενος ότι μετά από λίγο καιρό στο δικό του σωματείο θα ξαναέδινε γραφείο!

Δυστυχώς για τη συνδικαλιστική μαφία του ΕΥΚ, η εντιμότητα και η ακεραιότητα του προέδρου των συνταξιούχων της ΒΦΛ κ. Παναγιωτίδη τον οδήγησε προς τιμή του, στο να δημοσιοποιήσει τα γεγονότα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, τρίβοντας τους στο πρόσωπο την «κάτω από το τραπέζι» συμφωνία που του πρότειναν.

Έχουν βάλει στο στόχαστρο τώρα και τους συνταξιούχους! Αυτούς που παρά τα χρόνια που βαραίνουν δίνουν το παράδειγμα στους νεώτερους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από εκείνον του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Που παλεύουν για το δικαίωμα στη σύνταξη για την οποία μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή και πλήρωσαν αδρά, για το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια, για να έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους ένα καλύτερο μέλλον. Αυτούς που αγωνίζονται πριν από όλα για την αξιοπρέπειά τους. Αλλά κάτι τέτοια για την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ είναι μάλλον ψιλά γράμματα μπροστά στον καημό να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των κυβερνήσεων και των αφεντικών.

Οι δηλώσεις – απάντηση του προέδρου του ΕΥΚ Ποδάρα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό αποτελούν μνημείο ξεδιαντροπιάς: «…δεν μπορεί ο κύριος Ταχματζίδης να τρέχει σε κάθε εκδήλωση του ΠΑΜΕ(!!!) … να τρέχει και να φωνάζει κι αυτός μαζί τους, τη στιγμή που φιλοξενείται στο Εργατικό Κέντρο … τον φιλοξενείς κάποιον στο σπίτι σου και έρχεται και σε χτυπάει και σε βρίζει και σε κάνει…».

Αυτό που ενοχλεί τη συνδικαλιστική μαφία του ΕΥΚ είναι ότι τα συνταξιουχικά σωματεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, είναι καθημερινά σε επαφή με συνταξιούχους και τα γραφεία τους είναι πραγματικά κέντρα συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης, ανοιχτά για όλους τους συναδέλφους. Αυτές δε τις μέρες προετοιμάζουν τη μεγάλη κινητοποίηση για τις 30/11 ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΥΚ Καβάλας που έχει μετατρέψει το κτίριο του ΕΥΚ σε απροσπέλαστο φρούριο, κλειδαμπαρωμένο για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους και ορθάνοιχτο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και που φυσικά το θέμα του ασφαλιστικού είναι κι αυτό … ψιλά γράμματα!

Μετά και από την παραπάνω εξέλιξη καλούμε όλα τα σωματεία της Καβάλας που έχουν δράση και δεν είναι φαντάσματα να πάρουν καθαρή θέση. Να καταδικάσουν τις πρακτικές των εργατοπατέρων που θεωρούν το ΕΥΚ τσιφλίκι τους, που «αποπέμπουν» από το ΔΣ παράνομα και αντικαταστατικά μέλη του, που κάνουν «έξωση» σε σωματεία που δεν τους προσκυνούν.

Η μάχη δεν είναι παραταξιακή! Άλλωστε τα συνταξιουχικά σωματεία δεν εκλέγουν αντιπροσώπους στο ΕΥΚ, δεν συμμετέχουν στη διοίκηση. Η μάχη αφορά όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν ανέχεται τον μηχανισμό των αφεντικών και τα ίδια τα αφεντικά μέσα στο εργατικό κίνημα!

Κάνουμε καθαρό στους ξεπουλημένους της πλειοψηφίας του ΕΥΚ:

Οι μεθοδεύσεις τους δεν θα περάσουν. Το Εργατικό Κέντρο θα περάσει στα χέρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων είτε τους αρέσει είτε όχι! Για να γίνει πραγματικά το σπίτι και αποκούμπι τους!

Εργατικό Κέντρο στα χέρια των εργατών. Κάτω τα ξερά σας από τους συνταξιούχους».