4ο Γυμνάσιο Καβάλας: Αξέχαστο ταξίδι στη Μαδέρα της Πορτογαλίας [Φωτογραφίες]

Καθηγητές και μαθητές του σχολείου ταξίδεψαν στην πόλη Funchal στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Water is Life»

Από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019  3 καθηγήτριες  και 6 μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Καβάλας βρέθηκαν στην πόλη Funchal της Μαδέρας στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  KΑ2 «Water is Life». Ήταν η τέταρτη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών για την υλοποίηση του προγράμματος, στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι τα σχολεία πέντε ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας (διοργανώτρια χώρα), της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Στο Σχολείο υποδοχής, «Escola Básica e Secundária Gonçalves Zarco», αφού οι μαθητές παρακολούθησαν τη θερμή εκδήλωση καλωσορίσματος και περιηγήθηκαν στους χώρους του, παρουσίασαν τις εργασίες τις οποίες είχαν εκπονήσει, οι οποίες αφορούσαν γενικά στους κινδύνους που έχουν σχέση με το νερό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες σχετικά με την ύδρευση στην περιοχή τους τόσο στη σύγχρονη εποχή όσο και σε παλαιότερα χρόνια μέσα από ιστορική έρευνα  και τέλος στο πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το νερό στον πλανήτη μας.

Επιπλέον παρακολούθησαν σχετικό σεμινάριο ειδικών και ακολούθησε  συζήτηση με τους μαθητές όλων των χωρών. Εκτός όμως από τις δράσεις που πραγματοποιηθήκαν στους χώρους του σχολείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν στην τοποθεσία Levada  όπου περιπατητικά μονοπάτια διασχίζουν ορεινή καταπράσινη περιοχή  με αρδευτικά κανάλια, περιηγήθηκαν σε εκτροφεία πέστροφας και επισκέφθηκαν το Pico do Areeiro- την ψηλότερη κορυφή του νησιού της Μαδέρα, απ’ όπου απόλαυσαν την καταπληκτική θέα. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους περπάτησαν κατά μήκος της τοπικής ακτογραμμής,  επισκέφθηκαν το θαλάσσιο βιολογικό σταθμό του Funchal, συμμετείχαν  σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ερασιτεχνικής αλίευσης και ενημερώθηκαν για τη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέφθηκαν το Cabo Girao, το  υψηλότερο ακρωτήριο της Ευρώπης, τον τροπικό κήπο Monte Palace  καθώς και το παραδοσιακό ψαροχώρι Camara de Lobos. Επίσης πήραν  μέρος σε θαλάσσιες δραστηριότητες όπως καγιάκ, κωπηλασία και σε  θαλάσσια εκδρομή με καταμαράν που είχε σαν σκοπό την παρατήρηση της θαλάσσιας πανίδας του νησιού που περιλαμβάνει δελφίνια, φάλαινες και τόνους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ελληνική, αλλά και όλες οι άλλες αποστολές έτυχαν μιας ιδιαίτερα φιλόξενης υποδοχής από το δήμαρχο της πόλης. Επίσης πολύτιμη πολιτισμική εμπειρία για τους μαθητές μας στάθηκε η ζεστή φιλοξενία των οικογενειών που με χαρά και ευγένεια έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να ευχαριστήσουν τα μέλη της αποστολής του 4ου Γυμνασίου. Σε κλίμα συγκίνησης το ραντεβού ανανεώθηκε για την επίσκεψη των τεσσάρων χωρών στη χώρα μας το  Μάρτιο του 2020 όπου θα ολοκληρωθεί και θα κλείσει το πρόγραμμα.

Ήταν μια άκρως εποικοδομητική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που προσδοκούν με  ανυπομονησία  την τελευταία συνάντηση του προγράμματος .

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://4gymkavala-erasmus.weebly.com.