Το ΓΕΛ Ν. Περάμου σε… αγροτουρισμό!

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων σε συνεργασία σχολείων από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Σλοβενία

Το Γενικό Λύκειο Ν. Περάμου συμμετέχει και πάλι σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ KA2-Συμπράξεις σχολείων. Από τη φετινή σχολική χρονιά και για δύο έτη ανέλαβε να υλοποιήσει δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, ένα από τα οποία έχει ως θέμα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που στηρίζεται σε τοπικά προϊόντα. Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξουν οι μαθητές τα τοπικά προϊόντα (την ελιά για την Ελλάδα), ώστε να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες στον τομέα του αγροτουρισμού, ως μια μορφή βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού, που θα στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία.

Σε συνεργασία με άλλα πέντε σχολεία από χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Σλοβενία, μαθητές και καθηγητές εργάζονται πάνω στο κοινό θέμα, που έχει επιπλέον ενδιαφέρον για την περιοχή μας, και καταθέτουν τις εργασίες τους στην πλατφόρμα e-twinning. Ημέρα συνάντησης των μαθητών και καθηγητών… η Κυριακή.

Στο πλαίσιο αυτής της διευρωπαϊκής σχολικής συνεργασίας, στο ΓΕΛ της Ν. Περάμου περιμένουν, την εβδομάδα από 24 έως 30 Νοεμβρίου 2019, να υποδεχτούν στο σχολείο τους, τους ευρωπαίους εταίρους, είκοσι μαθητές και δώδεκα καθηγητές. Οι μαθητές των ξένων σχολείων θα φιλοξενηθούν από τις οικογένειες των παιδιών της σχολείου της Ν. Περάμου.

Σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τόπου, το Δήμο Παγγαίου, το ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο αλιευτικών Ερευνών), το Μουσείο Ελιάς, τη Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου Ν.Περάμου, Χορευτικούς Συλλόγους της περιοχής μας, το Ελαιοτριβείο Καζαντίδη, τη διατροφολόγο Κωνσταντίνα Γιάγκου, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων προγραμματίσαμε ποικίλες δράσεις: τη γνωριμία με τον τρόπο συγκομιδής της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου, τη διαδικασία δημιουργίας σαπουνιού από ελαιόλαδο και κεραλοιφής, το φύτεμα ελαιόδεντρων ως μια πράξη βιωματικής ενασχόλησης με τα λιόδεντρα αλλά και ως πράξη δημιουργίας ενός τοπόσημου στο σχολείο μας, ενός «Πάρκου Φιλίας» ως διαχρονική ανάμνηση συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, την ενημέρωση για την διατροφική αξία του ελαιόλαδου, τη σύνταξη από τους μαθητές βιβλίου μαγειρικής, βασισμένου σε συνταγές με βάση το ελαιόλαδο, τη δραματοποίηση αρχαίου μύθου για την ελιά στο χώρο των Φιλίππων, την ενημέρωση για τη ρύπανση-απόβλητα που επηρεάζουν το υδάτινο περιβάλλον με στόχο την επιδίωξη μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και τις δυνατοτήτες που παρουσιάζονται στους μαθητές στο πεδίο του τουρισμού.

Η παρουσίαση των εργασιών από τους μαθητές όλων των χωρών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκδήλωσης που διοργανώνει το σχολείο με τη συμμετοχή γονέων, καθηγητών, πολιτιστικών και τοπικών φορέων. Η εκδήλωση θα κλείσει με εδέσματα μαγειρεμένα από τους γονείς των παιδιών και (παραδοσιακή) μουσική.

Πέρα από τις δράσεις που αφορούν στο τοπικό προϊόν μας και τον αγροτουρισμό, προγραμματίσαμε επίσης, στο ευρύτερο πλαίσιο τουριστικής ξενάγησης, επίσκεψη στην παλιά πόλη της Καβάλας, την Παναγία και τα Κάστρα, στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο της πόλης.

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος, αποτελούμενη από την Κατερίνα Αράπογλου, τον Βασίλη Πηγαδά, την Ευδοκία Γιαγμουρίδου και την Σοφία Φελλαχίδου, εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους γονείς, που στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών τους και του σχολείου, στον διευθυντή Χαράλαμπο Αυγερινάκη, που πάντα στηρίζει τις καινοτόμες δράσεις, αλλά και όλους τους προαναφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος.

…to be continued