1ο Γυμνάσιο: Καβάλα-Νυρεμβέργη «σύμμαχοι» και στην εκπαίδευση [φωτογραφίες]

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου της Καβάλας επισκέφτηκαν την πόλη της Γερμανίας στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου με το σχολείο Johannes-Scharrer Gymnasium Nurnberg

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 5 Νοεμβρίου 2019 έως τις 9 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών από το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας στη Νυρεμβέργη στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου με το σχολείο Johannes-Scharrer Gymnasium Nurnberg (Νυρεμβέργης Γερμανίας) τον Ιούνιο του 2019.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με νέους από τη Νυρεμβέργη από το Γυμνάσιο Johannes Scharrer και σε εργαστήρια που υλοποιήθηκαν και διερεύνησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση/ενσωμάτωση και η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η ξενοφοβία στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Εγκλημάτων του Ναζισμού έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να διερευνήσουν το θέμα «Ανάμεσα στην προσαρμογή και στην αντίσταση-Η νεολαία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού», με σύνθημα: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν καλλιεργούμε μέσα μας τον σεβασμό, απομακρύνουμε τις ιδέες περί ανωτερότητας των πολιτισμών, συμφιλιωνόμαστε με το διαφορετικό, μαθαίνουμε να γινόμαστε ανεκτικοί, δεκτικοί στο καινούριο».

Η αποστολή επισκέφτηκε το Δημαρχείο της πόλης όπου τα μέλη της συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες μαθητές και να συζητήσουν στο εργαστήρι που ακολούθησε προβλήματα κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης έτσι όπως τα βιώνουν οι ίδιοι. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των αντίστοιχων Γερμανών μαθητών, γεγονός που συνέβαλλε στο να βιώσουν τη γερμανική κουλτούρα σε διάφορους τομείς.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η καλλιέργεια της πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής παιδείας των μαθητών και η διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησής τους. Η ομάδα αποτελούνταν από 12 μαθητές και μαθήτριες και 2 καθηγήτριες, την κ. Καμίδου Συρματένια και την κ. Τσίμπλιου Αφένδρεια.

Η συγκεκριμένη συνάντηση νέων έγινε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος για την υποστήριξη ανταλλαγών ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών και χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, ενώ την  πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο Σύλλογος «Ελληνογερμανική Εταιρεία Μέσης Φραγκονίας», ο οποίος μεσολάβησε για τη χρηματοδότηση (Deutsch Griechische Gesellschaft in Mittelfranken).