Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας: Φώτισε τον κόσμο με πορτοκαλί χρώμα

Ανακοίνωση του Ομίλου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας, που ανήκει στην Ελληνική Σοροπτιμιστική Ένωση του Διεθνούς Σοροπτιμισμού – της μεγαλύτερης και ισχυρότερης παγκόσμιας οργάνωσης επαγγελματιών γυναικών, εξέδωσε ανακοίνωση.

«Στην Ευρώπη δίνουμε ενεργά το παρόν σε 40 χώρες και έχουμε 34.000 μέλη και είμαστε περήφανες που έχουμε  συμβουλευτικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ( Economic and Social Council –ECOSOC), συμμετοχικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών και συνεισφέρει και στο έργο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Organization for Security and Co-operation in Europe-OSCE). Στην Ελλάδα, έχουμε 28 Ομίλους και γύρω στα 500 μέλη που τρέχουν διάφορα προγράμματα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος των προγραμμάτων είναι να δημιουργούνται ευκαιρίες για να βελτιωθεί και να μετασχηματιστεί η ζωή των γυναικών και κοριτσιών, συνηγορώντας για ισότητα και ισονομία, δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος, αυξάνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και αναπτύσσοντας τις ηγετικές ικανότητες και πρακτικές επιδεξιότητές τους για το βιώσιμο μέλλον του κόσμου μας.

Οι Σοροπτιμίστριες στην Ευρώπη δουλεύουν όλες μαζί χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Στηρίζουμε τις Γυναίκες ( We stand up for Women )» και οργανώνουμε προγράμματα για την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας και του κοριτσιού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό από το 2009 στηρίζουμε  την πρωτοβουλία της UN-Woman, της Οργάνωσης γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, για την εκστρατεία των 16 ήμερών δράσεων ενεργών πολιτών που στόχο έχει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η οποία ξεκινά από τις 25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεδομένα για τη βία κατά των Γυναικών:

  • 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν υποστεί βία σε οποιαδήποτε μορφή της.
  • Πάνω από 600 εκατομμύρια γυναικών ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν απαγορεύεται.
  • Πάνω από το 50% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης συνέβησαν σε κορίτσια κάτω των 16 ετών
  • 250 εκατομμύρια γυναικών έχουν παντρευτεί πριν την ηλικία των 15 ετών
  • 200 εκατομμύρια γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Η 25η Νοεμβρίου υπογραμμίζει την βία κατά των γυναικών σαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συμβαίνει σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους πολιτισμούς. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μία ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει εκατομμύρια γυναικών.

Για να τραβήξουμε την προσοχή σε αυτό, οι Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι σε όλη την Ευρώπη από το 2009 φωτίζουν με πρωτοβουλία τους τα κεντρικά κτίρια και μνημεία των πόλεων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο και απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Επίσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με ανάλογη θεματολογία για όλο το 16ήμερο που διαρκεί η εκστρατεία.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία με τις ακόλουθες δράσεις:

  • Παράσταση στον Δήμαρχο για να ηλεκτροφωτιστεί το κτίριο της Δημαρχίας της πόλης μας με πορτοκαλί χρώμα, ο οποίος απάντησε θετικά στην πρότασή μας.
  • Παρουσία εκπροσώπων του Ομίλου σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τοπικών/περιφερειακών σταθμών της πόλης μας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μας πάνω στα θέματα της έμφυλης βίας
  • Συγγραφή από μέλη μας ενημερωτικών άρθρων με ανάλογο περιεχόμενο
  • Χρήση της δύναμης των μέσων μαζικής δικτύωσης με συχνές αναρτήσεις κειμένων στ
  • Διοργάνωση ενημερωτικής Ομιλίας τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 με αντίστοιχη θεματολογία για την οποία θα σας ενημερώσουμε εντός των επόμενων ημερών.

Το φετινό θέμα της καμπάνιας είναι: Φώτισε τον κόσμο σου πορτοκαλί: Η Έμφυλη Ισότητα αντιτίθεται στον βιασμό (Orange the World: Gender Equality Stands against rape), και δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο ενάντια σε κάθε μορφή σεξουαλικής βίας  καθώς και συνομιλίες για ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποτραπεί και να τερματιστεί το φαινόμενο του βιασμού».