Πόσο φιλική είναι η Καβάλα προς τα Άτομα με Αναπηρίες; Απαντήσεις με «αυτοψία» από γειτονιά σε γειτονιά

Ποια είναι τα προσβάσιμα σημεία και κτίρια στην πόλη και πού παρατηρούνται τα κυριότερα προβλήματα, όπως τα κατέγραψε η διοίκηση του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας Ατόμων με Αναπηρίες

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Καβάλας Ατόμων με Αναπηρία μάχεται καθημερινά προκειμένου η Καβάλα να γίνει μια πόλη φιλική για τα Άτομα με Αναπηρίες. Κατά την παρουσία τους στο studio του ALPHA Radio 88,6 o πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ Μάκης Κρεμμύδας και ο αντιπρόεδρος Μενέλαος Δημογέροντας, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, κατέστησαν σαφές ότι ο αγώνας τους εστιάζεται στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν κάποιες υποδομές για τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, σε αντίθεση με τις γειτονιές, οι οποίες αποτελούν «απαγορευτικές ζώνες».

Και οι δυο τους μίλησαν με παραδείγματα για κτίρια, πεζοδρόμια, σημάνσεις και χώρους στάθμευσης, αλλά και για χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, καθώς και για ξενοδοχειακά καταλύματα

«Είμαστε ακόμη πολύ πίσω στην εφαρμογή της χάρτας του ΟΗΕ»

«Σε δομές οργανωμένες, σε χώρες που είναι εγκλωβισμένα και «παρκαρισμένα» άτομα με βαριές αναπηρίες δεν είχαν ούτε καν ταυτότητα. Ήταν πολίτες της χώρας, οι οποίοι ήταν στα αζήτητα, χωρίς να τους γνωρίζει κανένας και χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι κάπου. Βέβαια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις δομές που φιλοξενούν ανθρώπους με αναπηρία, είμαστε πολύ πίσω από τις ευρωπαϊκές οργανωμένες χώρες, οι οποίες έχουν άτομα που κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ παρέχονται προς αυτά όλες οι υπηρεσίες που ορίζει η χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι κάτι που θέλουμε να συμβεί και στη χώρα μας. Προσπαθούμε, ως αναπηρικό κίνημα να αγωνιζόμαστε καθημερινά, δίνοντας ένα δυναμικό “παρών”», τόνισε ο κ. Κρεμμύδας.

Σχετικά προσβάσιμο μόνο το κέντρο, στις γειτονιές η κατάσταση είναι τραγική…

«Προς το παρόν στην πόλη μας και σε άλλες πόλεις τις ανατολικής Μακεδονία υπάρχει μία αρχική προσβασιμότητα στο κέντρο και μόνο των πόλεων αυτών. Δυστυχώς, στις γειτονιές και στις συνοικίες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν υπάρχει καθόλου προσβασιμότητα. Δυστυχώς, τα κτίρια που έχουμε στην πόλη είναι παλιά και η τοποθεσία της πόλης δεν βοηθά στην καλύτερη δυνατή πρόσβαση, να υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί ένα άτομο με αυτονομία είτε χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο είτε έχει προβλήματα όρασης. Έτσι, άτομα με αναπηρία, κλείνονται στις οικογένειές τους. Η αυτονομία είναι κάτι ζητούμενο και κάτι το οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε, αλλά θεωρούμε ότι τα χρήματα που βάζει ο δήμος κάθε χρόνο δημιουργούν μικρές προσβάσιμες δομές, οι οποίες δεν είναι αρκετές. Παρατηρούμε επίσης, ότι ο χρόνος των φαναριών είναι πολύ μικρός για τους πεζούς», είπε ο κ. Κρεμμύδας.

Τα κυριότερα προβλήματα

Ο κ. Δημογέροντας αναφέρθηκε στα μέλη του Συλλόγου Καβάλας και στα 3 βασικά προβλήματα τα οποία απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρίες: «Εμείς έχουμε εγγεγραμμένα 1.000 μέλη από τον Νομό Καβάλας. Από την επαφή μας με τα μέλη μας σε καθημερινή βάση, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στη διαδικασία κατά την οποία αναγκάζονται να περάσουν από συγκεκριμένες επιτροπές, ως Άτομα με Αναπηρίες, θέματα προσβασιμότητας και τα οικονομικά. Τρία πράγματα ενδιαφέρουν κυρίως τα Άτομα με Αναπηρίες: η προσβασιμότητα, τα οικονομικά και οι διαδικασίες των επιτροπών».

Τα προσβάσιμα κτίρια της πόλης

«Σε μία κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα Άτομα με Αναπηρίες, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της. Ο πολιτισμός, δυστυχώς, στη χώρα μας θα έπρεπε να κρίνεται από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, άρα υπάρχει πρόβλημα στον πολιτισμό μας. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά είναι τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, στις οποίες υστερούμε ως χώρα. Το 2020, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας μας είναι προσβάσιμα για τα Άτομα με Αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι το Ταχυδρομείο μας θα πρέπει να γίνει προσβάσιμο, τα κτίρια των υπηρεσιών να γίνουν προσβάσιμα, η Αστυνομία, το δημαρχείο, η τεχνική υπηρεσία, κτίρια τα οποία δεν είναι προσβάσιμα και δυσχεραίνουν τις κινήσεις των Ατόμων με Αναπηρίες. Δημιουργώντας μία μπάρα, συνήθως με μεγάλη και κακή κλίση ή ένα ασανσέρ, δε λύνεις το πρόβλημα. Το μόνο που είναι μερικώς φιλικό προς την αναπηρία είναι το κτήριο του ΙΚΑ, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό στην πόλη μας δεν είναι προσβάσιμα τα κτίρια. Ελάχιστα σχολεία, επίσης, είναι προσβάσιμα προς τα άτομα με αναπηρικά προβλήματα. Πρέπει λοιπόν ο νόμος να τηρηθεί από τις υπηρεσίες και την κυβέρνηση της χώρας μας. Αυτό που προβλέπεται από τη νομοθεσία είναι ότι τα κτίρια που δεν θα έχουν προσβασιμότητα στο τέλος του 2020, θα θεωρούνται αυθαίρετα και με μία απλή καταγγελία στην Πολεοδομία, αυτή θα εκδίδει πρόστιμα περί αυθαιρέτων κατασκευών. Επίσης, προσβάσιμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα, ενώ η μεγαλύτερη ανάγκη ενός Ατόμου με Αναπηρία είναι να υπάρχει μία τουαλέτα και να μπορεί να την χρησιμοποιήσει μέσα στα καταστήματα. Επιπλέον, ούτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι προσβάσιμα, δυστυχώς, στην πόλη της Καβάλας», σχολίασε ο κ. Κρεμμύδας.

Οι στόχοι του Συλλόγου

Ο κ. Δημογέροντας αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα και στους στόχους τους οποίους θέτει ο Σύλλογος: «Προσπαθούμε να κάνουμε το κέντρο της πόλης μας προσβάσιμο για όλες τις μορφές αναπηρίας, δηλαδή να κάνουμε θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρίες, ράμπες για ΑμεΑ και πεζούς, πεζοδρόμια πλήρως προσβάσιμα που θα εξυπηρετούν τα αναπηρικά αμαξίδια και βέβαια να μη σταθμεύουν τα αμάξια. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε όμως στις γειτονιές της πόλης, καθώς δεν υπάρχει καμία προσβασιμότητα και γίνεται κατάχρηση του νόμου από τους πάντες. Επιζητούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Παναγίας να υπάρχει μία διαδρομή και 2-3 θέσεις στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρίες, κάτι που είναι ανέφικτο μέχρι στιγμής».

Το εξώδικο στον δήμο Νέστου

«Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Καβάλας έχει στείλει εξώδικο στον δήμο Νέστου γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν τοποθετήθηκε ο αυτόνομος μηχανισμός πρόσβασης στην παραλία. Δυστυχώς, πρέπει να κινούμαστε με νομικά μέσα. Η μήνυση εκκρεμεί, επειδή ο δήμαρχος μάς υποσχέθηκε ότι θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός. Περιμένουμε να το δούμε», δήλωσε ο κ. Κρεμμύδας.