Διονύσης Σιμόπουλος: Η απεραντοσύνη του σύμπαντος και γιατί είμαστε όλοι μας… αστρόσκονη

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός μίλησε στην Καβάλα για το «Πώς μάθαμε όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν»-Βραβεύσεις μαθητών που πέρασαν σε Τμήματα Φυσικής και βραβεύτηκαν σε διαγωνισμούς-Δείτε φωτογραφίες

Μια καθηλωτική επιστημονική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους… μαθητές διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα του αμφιθεάτρου «Γεώργιος Παυλίδης» το Παράρτημα Καβάλας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.






Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος, διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου ο οποίος μίλησε για το «Πώς μάθαμε όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν».

Ο αστροφυσικός, συγγραφέας και… στρατευμένος εκλαϊκευτής, μίλησε με απλά λόγια για όλα όσα θα θέλουμε να μάθουμε για το σύμπαν και γιατί «είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, καθώς αποτελούμαστε από τα συστατικά με τα οποία χτίστηκε το σύμπαν και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα», όπως ανέφερε, δανειζόμενος τον ομώνυμο τίτλο του βιβλίου του.

Παράλληλα ο καθηγητής, επιστρατεύοντας αρκετές δόσεις χιούμορ, έδωσε την απάντηση στην ερώτηση… «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», δίνοντας στοιχεία με αποδείξεις και αριθμούς για την απεραντοσύνη του σύμπαντος και αναφέροντας μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι γνωρίζουμε μόλις το 5% των συστατικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη «συνταγή» της δημιουργίας του Σύμπαντος.

«Η πίστη και οι δοξασίες του καθενός μας δεν χρειάζονται απόδειξη. Στην επιστήμη όμως απαιτείς να έχεις αποδείξεις», ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, απαντώντας μετά το πέρας της ομιλίας του σε ερωτήσεις μαθητών, αλλά και ενηλίκων.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Η βραδιά έκλεισε με βραβεύσεις μαθητών και μαθητριών του Νομού Καβάλας που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς Φυσικής, όπως της ομάδας των μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου του 7ου Γυμνασίου Καβάλας η οποία με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Χρηστίδη κατέκτησε την 3η θέση στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό βιντεοπειραμάτων (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), ενώ βραβεύτηκαν και μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Τμήματα Φυσικής μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του 2019.

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία του Διονύση Σιμόπουλου

Δείτε φωτογραφίες από τις βραβεύσεις των μαθητών και των μαθητριών