Τα παιδιά στη Θάσο έχουν «την καλύτερη δασκάλα του κόσμου». Διεθνής διάκριση για τη Βίκυ Ξανθοπούλου

Από την Ποταμιά στην κορυφή του κόσμου: Η εκπαιδευτικός κατέκτησε το βραβείο διδασκαλίας Excellence in Teaching-Teacher of the Year για τη βιωματική και διαδραστική διάσταση την οποία έδωσε στην εκπαιδευτική διαδικασία

Μετά τα εγχώρια βραβεία και το διεθνές The Freedom Through Literacy Award (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, η οποία υπηρετεί στο δημόσιο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το υψηλής έμπνευσης και φαντασίας περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων «Παίζουμε βιβλίο;» ένα ακόμα διεθνές βραβείο, το Global Teachers Award, κρατώντας ψηλά το γόητρο του ελληνικού σχολείου και κάνοντας περήφανους τους μαθητές της, τους εκπαιδευτικούς της πράξης και όλους όσοι… «παίζουν βιβλίο» μαζί της.

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός κατέκτησε το βραβείο διδασκαλίας Excellence in Teaching-Teacher of the Year («Αριστεία στην Διδασκαλία- Εκπαιδευτικός της χρονιάς») του Διεθνούς Οργανισμού AKS, μία διάκριση που τονίζει τη δύναμη της εκπαίδευσης και της ισχύος κάθε εκπαιδευτικού μέσα από την διδασκαλία του να αλλάξει τον χάρτη της προόδου για κάθε παιδί που φοιτεί στην τάξη του.
«Για μια ακόμη φορά αισθάνομαι απίστευτη χαρά και συγκινούμαι που το “Παίζουμε βιβλίο;”, το πρόγραμμα αναγνωστικών εμψυχώσεων που τόσο έχω πιστέψει και έχω διοχετεύσει σ’ αυτό όλη μου την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τη γνώση, διακρίθηκε διεθνώς ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες ως καινοτόμος δράση και μου χάρισε προσωπικά τον τίτλο “Teacher of the Year”! Περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου και τον θεσμό που υπηρετώ!», δήλωσε η εκπαιδευτικός.

Να σημειωθεί ότι η Βίκυ διδάσκει στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, ενός οικισμού 1.500 περίπου κατοίκων που κρέμεται στην πλαγιά του όρους Υψάριο, στο όμορφο νησί του βόρειου Αιγαίου και από εκείνη την άκρη της Ελλάδας, εμπνεύστηκε και υλοποιεί εδώ και 5 σχεδόν χρόνια το πρόγραμμα «Παίζουμε βιβλίο;» και συνεχίζει να μεταδίδει το όραμά της για ένα πιο βιωματικό σχολείο που δεν αποδέχεται μοιρολατρικά το προδιαγεγραμμένο, αλλά παρεμβαίνει στην ουσία της ζωής των παιδιών με τρόπους ευφάνταστους και αδιαπραγμάτευτα υψηλής ποιότητας και αξίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός AKS αναζητά σε κάθε γωνιά της γης εξαίρετους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στον επαγγελματικό τους χώρο, εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες ικανότητες στη διδασκαλία διαφορετικών αντικειμένων και έχουν βοηθήσει με την διδασκαλία τους τη μαθητική κοινότητα στην οποία απευθύνονται, ακόμα πέρα από την επίσημη εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα σε μία σχολική τάξη. Εκπαιδευτικούς οι οποίοι με εμπνευσμένες διδασκαλίες βοηθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Τα Βραβεία Εκπαίδευσης Global Teacher Awards είναι η αναγνώριση τέτοιων εκπαιδευτικών σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η τελετή βράβευσης θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στο Ντουμπάι και η Βίκυ Ξανθοπούλου θα είναι εκεί.

Το «Παίζουμε Βιβλίο;» δίνει ήδη από τον τίτλο τα πρωτεία στη βιωματική διάσταση, μεταφέροντας τον κόσμο του βιβλίου στο μονοπάτι της διάδρασης και του βιώματος. Μία δράση που σχεδιάζεται κάθε χρόνο για την δυναμική και τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών και δεν πορεύεται με τον ίδιο ετησίως χαρακτήρα.

Το «Παίζουμε Βιβλίο;» τιμήθηκε πρώτα σε ελληνικούς διαγωνισμούς (2 φορές από το θεσμό των Education Leaders Awards και μία από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY). Πέρα και πάνω από όλα τα βραβεία, το φιλαναγνωστικό αυτό πρόγραμμα είναι μια εμπνευσμένη και καθοδηγημένη από την καρδιά δράση που ενθουσιάζει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Ποταμιάς Θάσου.

Το «Παίζουμε Βιβλίο;» είναι πράξη και βίωμα, είναι καρδιά και νους, είναι δανειστική και δημοτική βιβλιοθήκη, είναι το ένα και το χίλια, είναι το άτομο και η ομάδα, είναι σπορά σπουδαία σε τόπο, ίσως άγονο κάποτε, γόνιμο πια σε όμορφες ιδέες, σεβασμό στην ετερότητα, αγάπη στον διπλανό, είναι καρπός με χρώμα σε δέντρο, είναι όλη η ομορφιά που μπορεί να συγκεντρώσει μέσα του ένας εκπαιδευτικός, μία νηπιαγωγός και να το χαρίσει απλόχερα στα παιδιά που περνούν από τις τάξεις και τη ζωή του.

*Πηγή: elniplex.com