Καβάλα: «Πρεμιέρα» Χριστουγέννων κάτω από το φως της «Παγωμένης Πανσελήνου» [φωτογραφίες]

Το σπάνιο φαινόμενο και το «παιχνίδι» του με τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης

Όσοι έστρεψαν το βλέμμα τους λίγο πιο ψηλά από την κορυφή του φωταγωγημένου δέντρου στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη της Καβάλας (δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από τις εκδηλώσεις) το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2019, τον 12ο μήνα του έτους και 12 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είχαν την ευκαιρία να δουν στον νυχτερινό ουρανό την πανσέληνο του Δεκεμβρίου, την τελευταία της δεκαετίας, η οποία «έπαιζε κρυφτό» με τα σύννεφα και ξεπρόβαλε ολόγιομη ανά τακτά και ολιγόλεπτα διαστήματα, σα να συμμετείχε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, «αναβοσβήνοντας» ως ένα ακόμη στολίδι στον εορταστικό διάκοσμο του ουρανού της Καβάλας.

Το σπάνιο φαινόμενο ήταν «συμπρωταγωνιστής» στη βραδιά, καθώς μικροί και μεγάλοι έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για τα… επίγεια φώτα και μόνο υπό τον φόβο της βροχής έστρεφαν το βλέμμα τους στον ουρανό, αντικρίζοντας την εντυπωσιακή πανσέληνο.

Πάντως η «Παγωμένη Πανσέληνος» δεν… επηρέασε το κλίμα της βραδιάς, το οποίο ήταν ιδιαίτερα «θερμό», όπως αρμόζει σε μια «πρεμιέρα» Χριστουγέννων.

Τι είναι η «Παγωμένη Πανσέληνος»

Η «Πανσέληνος της Μεγάλης νύχτας», «Παγωμένη Πανσέληνος», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα» και «Πανσέληνος των Βελανιδιών» ονομάζεται το φαινόμενο το οποίο δημιουργείται όταν η σελήνη βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά από τον ήλιο και στη μέση παρεμβάλλεται η γη.

Σύμφωνα με τη NASA, οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη γη ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον ήλιο. Όταν η διαδρομή του ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ οι φυλές Algonquin, στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, αποκαλούσαν την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Στην Ευρώπη την αποκαλούσαν επίσης «Πανσέληνο των βελανιδιών», που πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι (τον ιξό) από τα βελανίδια. Ο όρος «δρυίδης» σημαίνει «αυτός που ξέρει/βλέπει τη βελανιδιά».

Άλλη ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν και το «Yule Moon». Ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.