6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Στο Βουκουρέστι, αναζητώντας το μέλλον στην αγορά εργασίας

Δύο καθηγητές και οκτώ μαθητές του σχολείου βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για την πρώτη συνάντηση των εταίρων στο πρόγραμμα Erasmus+ για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αγορά εργασίας

Από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2019  οι εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Βασιλική Καφετζή και Ερωφίλη Μαυρίδου  μαζί με  8 μαθητές του σχολείου βρέθηκαν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και στο σχολείο Sfantul Pantelimon.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους εταίρους από τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος Erasmus+ «Tomorrow’s jobs: think about your future» με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το μέλλον των μαθητών στην αγορά εργασίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν και η πρώτη συνάντηση του προγράμματος , οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων γνωρίστηκαν από κοντά και ξεκίνησαν τις εργασίες τους για την υλοποίηση του διετούς σχεδίου τους. Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για  τη σχολική τους μονάδα και την πόλη τους και εξέφρασαν τις προσδοκίες τους από την υλοποίηση του προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν παλαιά επαγγέλματα αντιπροσωπευτικά της χώρας τους. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν το επάγγελμα του καπνεργάτη που θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την πόλη της Καβάλας. Στο τέλος της συνάντησης ο Πορτογάλος εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Bruno Fonseca παρέδωσε μαθήματα zumba σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκαλώντας τον ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πόλη του Βουκουρεστίου στο οποίο μεταξύ άλλων οι ομάδες  επισκέφθηκαν το μουσείο χωριού (The village museum) και τη Βουλή.

Την τρίτη μέρα  μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν σε  δύο πόλεις στα Καρπάθια, την πόλη Sinaia όπου έγινε ξενάγηση στο θερινό παλάτι του Καρόλου, του πρώτου βασιλιά της Ρουμανίας και την πόλη Bran, όπου όλοι θαύμασαν το περίφημο κάστρο που είναι ευρέως γνωστό  ως κάστρο του Δράκουλα.

Την Πέμπτη οργανώθηκαν από την παιδαγωγική ομάδα του ρουμάνικου σχολείου δύο εργαστήρια στον χώρο του σχολείου. Το ένα ήταν εργαστήριο ζωγραφικής και το δεύτερο εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών παπουτσιών. Στη συνέχεια όλες οι χώρες δημιούργησαν «περίπτερα» με εκθέματα που αφορούσαν τα επαγγέλματα που παρουσίασαν την πρώτη μέρα.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές ψήφισαν το λογότυπο του προγράμματος, παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από την εβδομάδα στη Ρουμανία και παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.