Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας: Φερθείτε πολιτικά ώριμα αλλιώς αποχωρήστε

Τα μέλη του Συλλόγου θέτουν προ των ευθυνών τους τους αρμόδιους με αφορμή την καταψήφιση του προγράμματος "Pastiche-Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation" κάνονας λόγο για αδιανόητες αποφάσεις

Η καταψήφιση του προγράμματος “Pastiche-Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation” από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από Συλλόγους -επιστημονικούς και μη- και μεμονωμένους πολίτες.

Τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας πήραν -και επίσημα- θέση με μια αυστηρή ανακοίνωση, θέτοντας προ των ευθυνών τους τους αρμόδιους, προτρέποντάς τους «να εργασθούν και να συνεργασθούν για το κοινό καλό της πόλης, αλλιώς ας αποχωρήσουν», μιλώντας παράλληλα για «αδιανόητες αποφάσεις που δεν βοηθούν τη διάσωση και βιωσιμότητα της ιστορικής συνοικίας».

Αναλυτικά η θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας μετά από πλήθος αντιδράσεων που ακούστηκαν από φωνές πολιτών για την καταψήφιση του προγράμματος “Pastiche-Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation” από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, συντάσσεται με τις φωνές που διαμαρτύρονται για την απόρριψη του.

Ως επιστημονικός φορέας, ενεργός σε θέματα που αφορούν την πόλη και τη διαχείριση του αστικού χώρου, επανειλημμένα έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας για τον οικισμό της Παναγίας και όχι μόνο, ενώ έχουμε εργασθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και τις δυνατότητες επίλυσής τους.

Μετά την τελευταία ημερίδα για την Παναγία που διοργανώθηκε, τον Φλεβάρη του 2019, με καλεσμένους όλους τους τότε υποψήφιους δημάρχους, θεωρήσαμε ότι υπάρχει η σύμπνοια και η ωριμότητα, ώστε να συμπράξουμε προς την κατεύθυνση ανασχεδιασμού της χερσονήσου. Κάναμε λάθος!

Την περασμένη εβδομάδα όλοι οι Καβαλιώτες γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού που μόνο ως καλοστημένη φάρσα θα μπορούσε να εξηγηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο αντιτάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης 4,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε αποκλειστικά την περιοχή της Παναγίας. Ήταν μια ευκαιρία να ξεκινήσει επιτέλους ένας σχεδιασμός για να φύγουμε από τη φθορά και τη λήθη. Τη στιγμή που η συνοικία ερημώνει από κατοίκους λόγω των ζωτικών προβλημάτων της, που κτίρια γκρεμίζονται τακτικά, ακόμα και διατηρητέα (σύντομα ένα ακόμα θα γκρεμιστεί στην οδό Βυζαντίου καθώς χαρακτηρίστηκε επικινδύνως ετοιμόρροπο), τέτοιες αποφάσεις αντηχούν αδιανόητες.

Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Παναγίας, όχι για τη τουριστική της ανάπτυξη, αλλά για τη διάσωση και βιωσιμότητα της ιστορικής συνοικίας. Η βελτίωση της προσβασιμότητας που αναδείχθηκε μέσα από την ημερίδα του Φεβρουαρίου, μαζί με τον έλεγχο του κυκλοφοριακού, την μέριμνα για πυροπροστασία και την αποκατάσταση κτηρίων και υποδομών θα προσδώσουν στην περιοχή τη ζητούμενη αειφορία, ώστε αυτή να έχει μέλλον και όχι μόνο παρελθόν.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους να φερθούν πολιτικά ώριμα και να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο. Να εργασθούν και να συνεργασθούν για το κοινό καλό της πόλης. Αλλιώς ας αποχωρήσουν.