Γυμνάσιο Κεραμωτής: Στην Τουρκία για υγιή σώματα και μυαλά [Φωτογραφίες]

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ 6 χωρών, για την πνευματική υγεία, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και παρουσία στην παραδοσιακή πόλη Καραμάν

Στη νότια κεντρική Τουρκία, βόρεια από τα όρη του Ταύρου, και περίπου 100 Km νότια της Konya βρίσκεται η παραδοσιακή πόλη Karaman. Εκεί πραγματοποιήθηκε από 8 έως 14/12/2019 η πρώτη διεθνική συνάντηση του διετούς διάρκειας προγράμματος Erasmus+, δράση ΚΑ229 (συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων), με θέμα πρώτης υποενότητας: «Πνευματική Υγεία».

Κέντρο και αφετηρία των εκπαιδευτικών δράσεων της συνάντησης ήταν το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνάσιου – Λυκείου «Karaman Lisesi» το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ιστορικής πόλης.

Κατά τη συνάντηση πραγματοποιηθήκαν δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία και που σκοπό είχαν να προάγουν την επικοινωνία – συνεργασία μεταξύ των ομάδων των έξι χωρών του project (Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία) και να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν συνεργατικές, ερευνητικές και ψηφιακές δεξιότητες καθώς και στο να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη χρήση των ξένων γλωσσών.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποιες από τι σημαντικότερες δραστηριότητες και επισκέψεις:
– Αποτελέσματα ερωτηματολογίων (αιτίες κακών αποτελεσμάτων μαθητών) παρουσιάσεις, ερμηνείες – σχολιασμοί
– Τρόποι βελτίωσης της πνευματικής υγείας
– Πνευματική Υγεία και επίδρασή της  στην επιτυχία του σχολείου
– Πνευματική Χαλάρωση στη φύση
– Πρόγραμμα με Ασκήσεις Γιόγκα
– Χορός και Πνευματική Ισορροπία
– Πανεπιστήμιο  Karatay – Konya: Πνευματική Υγεία, Εκπαίδευση – εργαστήριο / διάλεξη /παρουσίαση
– Εικαστικές σχολές στη Konya – τέχνη Marbling
– Διερεύνηση Πνευματικής Γαλήνης στην κοιλάδα των πεταλούδων – Konya
– Mevlana Museum – Konya
– Ιεροί τόποι Καππαδοκίας

Οι ξεναγήσεις και οι δραστηριότητες στους χώρους του σχολειού, στην πόλη και στη γύρω περιοχή, οι ζεστές φιλοξενίες των μαθητών από τις οικογένειες και η συνεργατική διάθεση, συνέβαλαν αποτελεσματικά στην πραγματοποίηση των στόχων που εξ αρχής τέθηκαν.
Με τις θετικές και αρκετά ενθουσιώδεις αξιολογήσεις των μαθητών ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα της πρώτης επίσκεψης και ορίστηκε η δεύτερη  διεθνική συνάντηση – LTTA, για την πόλη Viterbo της Ιταλίας κατά το πρώτο Δεκαήμερο του Μαρτίου 2020.