Παρέμβαση Μητρόπολης ΦΝΘ για τους πυροβολισμούς σε παρεκκλήσια της Θάσου

Με εντολή του Μητροπολίτη Στεφάνου θα τοποθετηθούν κλειδαριές ασφαλείας σε όλα τα παρεκκλήσια της Θάσου - «Δεν θα επιτρέψουμε στο μέλλον επικίνδυνες και ασεβείς συμπεριφορές»

Μια πραγματικά ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη περίπτωση βανδαλισμού ήρθε στο «φως» ανήμερα των Θεοφανείων του 2020 όταν πιστοί στο νησί της Θάσου διαπίστωσαν φθορές σε ιερές εικόνες που είχαν προκληθεί με αεροβόλο όπλο σε δύο παρεκκλήσια του Λιμένα, σε αυτά της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Βασιλείου [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ].

Δυο μέρες μετά, η υπόθεση εξιχνιάστηκε [διαβάστε σχετικά εδώ] και σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνεται η λήψη μέτρων έτσι ώστε ανάλογες πράξεις να αποφεύγονται στο μέλλον και για να «διαφυλαχθούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας».

Συγκεκριμένα, αφού καταδικάζεται απερίφραστα η πράξη του νεαρού κατοίκου του νησιού, ανακοινώνεται ότι κατόπιν εντολής του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Στέφανου θα τοποθετηθούν κλειδαριές ασφαλείας σε όλα τα παρεκκλήσια της Θάσου.




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Μητρόπολης.

Για τη βεβήλωση των ιερών εικόνων σε παρεκκλήσια της Θάσου

«Μὲ πολλή θλίψη και περίσκεψη και μετά από την σχετική ενημέ­ρωση εκ μέρους των αστυνομικών αρχών σε ό,τι αφορά στην βεβήλω­ση των ιερών Εικόνων των παρεκκλησίων της ενορίας της αγίας Τριά­δος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ στον Λιμένα της Θασου, γνωρίζομε στην κοινή γνώμη τα παρακάτω:

  • Τα όσα θλιβερά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Θάσου με τους πυροβολισμούς των ιερών εικόνων σε παρεκκλή­σια της παραπάνω ενορίας προκαλούν αισθήματα βαθείας λύπης και μεγάλου προβληματισμού στους κληρικούς μας και σε κάθε χριστιανό.
  • Όπως διεπιστώθη εκ της ερεύνης, η ενέργεια αυτή δεν οφείλεται σε κάποια εκδήλωση μίσους εναντίον της χριστιανικής μας θρη­σκείας ή χλευασμού των ιερών μας, αλλά βασίσθηκε στην ασεβή και άπρεπη συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει ανάγκη από ψυ­χολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία. Η πράξη αυτή ήταν καθαρά μία κίνηση παράλογη και αψυχολόγητη, και οφείλεται στο δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και στην μη ομαλή εφηβι­κή ανάπτυξη του δράστη.
  • Βάσει των σχετικών βεβαιώσεων της αστυνομικής αρχής, το όπλο πού χρησιμοποιήθηκε ήταν αεροβόλο και κατά την παράνομη και α­σεβή αυτή πράξη του δράστη δεν τραυματίσθηκε κάποιος παρ­ευ­ρι­σκόμενος.
  • Από τούδε και εξής, σε όλα τα παρεκκλήσια που ευρίσκονται στο νη­σί της Θάσου, και υπάγονται στις ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μη­τροπόλεως ΦΝΘ με την υπεύθυνη παρέμβαση των εκκλησια­στικών συμβουλίων τους, και κατόπιν εντολής του Σεβ. Μητροπο­λίτου μας κ. Στεφάνου θα τοποθετηθούν αμέσως κλειδαριές ασ­φα­λείας, οι οποίες θα ανοίγωνται μόνον κατόπιν συνεννοήσεως με τους κατά τόπους υπευθύνους ιερείς, προκειμένου να διαφυλα­χθούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας.
  • Είναι γνωστό σε όλους, ότι κατά το παρελθόν, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος σε συνεργασία με τους εφημερίους του νη­σιού προέβη στην υποχρεωτική τοποθέτηση κλειδαριών στα εν λόγω παρεκκλήσια, δυστυχώς δέχθηκε εκ μέρους κάποιων ανευ­θύ­νων και κοινωνικά ανωρίμων ανθρώπων μεγάλη αντίδραση και δεν ολοκλήρωσε την απόφασή του αυτή.
  • Άς αντιληφθούν επί τέλους κάποιοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, ότι δεν μπο­ρούμε να αφήσωμε τα ιερά παρεκκλήσιά μας εντελώς απρο­στά­τευτα από τις κακόβουλες και άρρωστες καταβολές όλων εκεί­νων που μπορούν μέσα στις επιλογές τος, είτε συνειδητά είτε α­συν­εί­δητα να φθάσουν σε τέτοιες επικίνδυνες και ασεβείς συμπε­ριφορές.
  • Δεν θα επιτρέψωμε σε οποιονδήποτε θελήση στο μέλλον με τέ­τοιους τρόπους να προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα του ιε­ρού κλήρου και τους ευσεβούς λαού μας. Ας αναλάβουν όλοι τις ευ­θύνες τους για να μην επαναληφθούν παρόμοια ασεβή για την ορ­θό­δοξη χριστιανική πίστη μας και επικίνδυνα για την ανθρώ­πι­νη ζωή γεγονότα».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου