Ομάδα Αγροτών Παγγαίου: Δεν θέλουμε γενικολογίες από τους βουλευτές, θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις

Σε τραγική κατάσταση οι πληγέντες από τις καλοκαιρινές θεομηνίες αγρότες-Παράπονα από τους βουλευτές του Νομού, τη διοίκηση και την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου-Σκέψεις ακόμα και για κινητοποιήσεις

Μπήκε το 2020 και οι αγρότες του δήμου Παγγαίου ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου του 2019 και από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Οι εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για πιέσεις προς τον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείου δεν είχαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η Ομάδα Αγροτών Παγγαίου, έχοντας παράπονα τόσο από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη όσο και από την βουλευτή Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, ενώ τα παράπονα «πιάνουν» και τη διοίκηση και την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου.

Οι αγρότες τονίζουν ότι οι βουλευτές «με γενικολογίες δεν βοηθάνε την ήδη τραγική κατάστασή μας. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σημειώνουν ότι παλεύουν μόνοι τους και ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι, πλέον, τραγική, ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για κινητοποιήσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Ομάδας Αγροτών Παγγαίου

Αγαπητό διαδικτυακό ενημερωτικό site Kavalapost,

Σας ευχαριστούμε για την προβολή των προβλημάτων μας όσον αφορά τις ζημιές που έχουμε υποστεί το περασμένο χρονικό διάστημα εμείς οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου εξαιτίας των εντόνων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές να υποστούν έως και 100% ζημιά.

Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει κανένα ΠΟΡΙΣΜΑ του ΕΛΓΑ και εν συνεχεία και χρηματική αποζημίωση και το είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανακοίνωση (δείτε εδώ την ανακοίνωση).

Σκοπός της ηλεκτρονικής επιστολής μας είναι οι απορίες που μας δημιουργήθηκαν με τις δηλώσεις των τοπικών βουλευτών κ. Πασχαλίδη και κ. Λαζαρίδη στα social media οι οποίες αναφέρουν γενικά ότι θα υπάρξουν πληρωμές στο τέλος Ιανουαρίου. Πράγματι είναι ενθαρρυντικό να μπει ένα τέλος στο μαρτύριό μας στα τέλη του μήνα, όμως μας προξενεί εντύπωση ότι για να υπάρξει πληρωμή θα πρέπει πρώτα ο παραγωγός να γνωρίζει το ποσοστό της ζημιάς από τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΛΓΑ τα οποία όμως ΔΕΝ έχουν επικαιροποιηθεί στους παραγωγούς. Επίσης κάποιες ήμερες μετά την επικαιροποίηση δίνεται και ένα χρονικό διάστημα για πιθανές ενστάσεις.

Πώς λοιπόν μιλάμε για πληρωμές τέλη Ιανουαρίου;

Μέσα λοιπόν από τις δηλώσεις των Βουλευτών μας δεν μπορούμε να καταλάβουμε και για ποιες ζημιές αναφέρονται διότι είχαμε τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού σε μικρό βαθμό, καθώς έπληξαν συγκεκριμένα αγροκτήματα κοινοτήτων και τις ζημιές από τις βροχές του Σεπτεμβρίου σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς όσο αφορά τη βροχόπτωση αυτή έπληξε όλον τον Δήμο Παγγαίου στο ακριβότερο προϊόν που είναι η σουλτανίνα.

Έτσι λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να θεωρούμε ότι με γενικολογίες δεν βοηθάνε την ήδη τραγική κατάστασή μας. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν δεν το γνωρίζουν να το μάθουν και να μας το αναφέρουν.

Όλον αυτόν το καιρό αγωνιζόμαστε μόνοι μας για να πάρουμε απαντήσεις και να πιέσουμε καταστάσεις. Θα θέλαμε η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου να ήταν ουσιαστικά δίπλα μας και να πίεζε δυναμικά. Θα θέλαμε και η αντιπολίτευση να ήταν παρούσα αλλά μέχρι και σήμερα δεν είναι. Θα θέλαμε και η Βουλευτής του Σύριζα με τα δικά της μέσα και τους τρόπους να ήταν και αυτή δίπλα μας αλλά μέχρι και σήμερα είναι απούσα. Δεν αναφέρουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές διότι έχουμε μιλήσει μαζί τους πολλές φορές για το θέμα αλλά δεν οδηγηθήκαμε μέχρι και σήμερα στο τέλος του μαρτυρίου μας.

Είμαστε μόνοι μας και σε αυτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα 100δων συνάδελφων αλλά και συνδημοτών μας και σας θέλαμε δίπλα μας.

Ως νεότερη πληροφόρηση προς εσάς είναι η σκέψη για κινητοποιήσεις με συμβολικές καταλήψεις αρχικά στα γραφεία των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι μια πρόταση που έχει τεθεί από συνάδελφους και δεν αποκλείουμε την υλοποίηση μιας τέτοιας δυναμικής παρέμβασης αν το χρονικό όριο που μας ανακοίνωσαν οι δυο βουλευτές μας ξεπεραστεί.

Φθάσαμε στο τέλμα, ξύνουμε τον πάτο του οικονομικού βαρελιού. Θα πρέπει όλοι που μας λένε για υπομονή να καταλάβουν ότι υπάρχει οικονομική καταστροφή. Φθάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε πιέσεις από συνεργαζόμενους επαγγελματίες και τραπεζικά καταστήματα στα οποία χρωστάμε χρήματα και τα διεκδικούν και με νομικό τρόπο με συνέπεια να έρθουν και πιθανές κατασχέσεις στις περιουσίες μας.

Ομάδα Αγροτών Παγγαίου