Στα «κάγκελα» και οι εκπαιδευτικοί της Καβάλας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Αφορμή το άρθρο για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί θα διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ-Κινητοποίηση με μικρή συμμετοχή στο κτίριο της ΠΕ Καβάλας

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020 στην είσοδο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δάσκαλοι και καθηγητές, με αφορμή το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων αφορά τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία ήδη με τον ν. 4635/30.10.2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ.

Η συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο όπως διαβεβαίωσαν οι εκπαιδευτικοί, οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης. και πρόσθεσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν τη ρύθμιση. Μας απάντησε η κυβέρνηση ότι πρόκειται για κοινοτική οδηγία. Αυτό για εμάς δεν ισχύει, είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα μας βρει απέναντί της. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν ισάξιο πτυχίο με το πανεπιστήμιο άτομα χωρίς παιδαγωγική επάρκεια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί η παιδαγωγική επάρκεια δίνεται μόνο από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει. Θα πρέπει να αποσύρει αυτό το άρθρο. Θα πρέπει όλοι με αγώνες και μάχες που θα δώσουμε να μην επιτρέψουμε να περάσει».

Από την μεριά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τότης, σχολίασε: «Εμείς ως κλάδος είμαστε αντίθετοι με αυτήν την εξίσωση. Φυσικά θέλουμε όλα αυτά να ελέγχονται όπως ελέγχονταν μέχρι τώρα και πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε και η κυβέρνηση θα το δει με ένα άλλο μάτι και θα τα πάρει πίσω και θα ενισχύσει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο».

Από την πλευρά της η Αργυρώ Κουτρουμπάνη εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας τόνισε ότι «το διάταγμα το οποίο φέρνει η Νέα Δημοκρατία και το οποίο “πατάει” σε αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνεται το πτυχίο και να γίνεται ένα ακόμη απλό χαρτί, ενώ οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο κυνήγι τυπικών προσόντων και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης».

Αναλυτικά [εδώ] η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών