Δήμος Καβάλας: Διορθώστε το εμβαδόν του ακινήτου σας ΤΩΡΑ για να γλυτώσετε το πρόστιμο ΑΥΡΙΟ

Τι ειπώθηκε για τα δημοτικά τέλη-Καλά τα νέα για το Μουσικό Σχολείο, σε εκκρεμότητα Καλαμίτσα, κάτω νοσοκομείο και παλιά δικαστήρια-Η «απελευθέρωση» της ανατολικής εισόδου της πόλης από τα διόδια και η υπηρεσία Kavala City Care

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες του δήμου Καβάλας για το θέμα της διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της απαλλαγής των μη ηλεκτροδοτούμενων ακίνητων από την επιβολή δημοτικών τελών, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα τα οποία αφορούν τον δήμο.

Όπως είπε, σύμφωνα με την πρόσφατη διάταξη του νόμου 46-47/2019 ο οποίος νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή της χρήσης ακινήτου περί υπολογισμού φόρων τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση με τα σωστά στοιχεία μέχρι τις 31/3/2020 χωρίς πρόστιμα.

Ο δήμος Καβάλας καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή αυτούς οι οποίοι από παλιά έχουν δηλώσει το εμβαδόν των ιδιοκτησιών τους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα ή όσους έχουν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, να τα ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και να προβούν έγκαιρα στις διορθωτικές δηλώσεις.

«Καλούμε τους ιδιοκτήτες κενών ή μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων να δηλώσουν στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Πρόκειται για μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να μειώσει τα δημοτικά τέλη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είναι μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη», δήλωσε ο κ. Μουριάδης.

Τα  σωστά στοιχεία θα  βρεθούν μέσω του Ε9

Ο Κώστας Βόρης από το Τμήμα Εσόδων του δήμου Καβάλας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας πως «αν δεν το πράξουμε θα το βρούμε μπροστά μας. Οι δηλώσεις θα γίνουν με βάση το Ε9, τώρα μάλιστα που θα γίνει η διασταύρωση. Από την υπηρεσία μας θα μπούμε στο σύστημα και θα κάνουμε αυτόματα τη διόρθωση. Αν δε γίνουν αυτές οι αλλαγές οι πολίτες κινδυνεύουν να έχουν πρόστιμα τα οποία θα αρχίζουν από 60% και θα φτάνουν μέχρι και 200% στο ΤΑΠ. Η προσέλευση του κόσμου ήδη έχει αρχίσει και κάθε μέρα έρχονται στο γραφείο μας πάνω από 30 άτομα».

Θα μειωθούν του χρόνου τα δημοτικά τέλη

«Έχουν ειπωθεί πολλά για φορομπηχτική πολιτική του δημάρχου. Όμως η καθαριότητα είναι ανταποδοτική και ο δήμος δεν μπορεί να μπαίνει μέσα. Επειδή τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων έχει αυξηθεί, απαιτεί και πολλά χρήματα. Αυτήν τη στιγμή η διαχείριση όπως γίνεται κοστίζει 1.800.000 ευρώ. Υπάρχουν τα έξοδα με τα οποία καλύπτουμε τους εργαζόμενους, τη συντήρηση των αυτοκινήτων, τις πληρωμές των υπαλλήλων, τα υλικά καθαριότητα και τα ανταλλακτικά, όπως υπάρχουν και οι επενδύσεις για αγορά αυτοκινήτων και εξοπλισμού. Έτσι φέτος έπρεπε να αυξηθούν τα τέλη κατά 1,5 εκ. ευρώ. Επιδίωξή μας είναι του χρόνου να κάνουμε ξανά μείωση των τελών. Θα το πετύχουμε με τη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών», δήλωσε ο κ. Βόρης.

Διαχείριση απορριμμάτων

«Αναλάβαμε μια πόλη όπου παντού υπήρχαν πεταμένα ογκώδη αντικείμενα και έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μαζευτούν. Ως δήμαρχος καλώ τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να ειδοποιούν την υπηρεσία Καθαριότητας για την περισυλλογή αυτών των αντικειμένων. Δεν μπορούμε να θέλουμε να λεγόμαστε τουριστική πόλη όταν ο τουρίστας που έρχεται βλέπει έξω από το rbnb σπίτι που νοικιάζει αυτήν την άσχημη όψη της γειτονιάς και όχι μόνον. Κάνω έκκληση στους Καβαλιώτες να αγαπήσουμε τη πόλη μας. Το ευτύχημα είναι πως υπάρχουν νέοι άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και δεν ακολουθούν τα παραδείγματα των παλιότερων συμπολιτών μας. Ο δήμος προκειμένου να μαζέψει όλα αυτά τα ογκώδη αντικείμενα πληρώνει τον χρόνο για την περισυλλογή τους 200.000 ευρώ», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Μουριάδης.

«Φάκελος» Ανακύκλωση

Ο δήμαρχος Καβάλας μίλησε και για την ανακύκλωση, «την οποία πρέπει εμείς ως ιδιώτες να την προχωρήσουμε, αλλά και ο δήμος πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της ανακύκλωσης για να ξέρουμε τι πετάμε και πού. Να μπορέσουμε να πετάμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα στον πράσινο κάδο. Το καλό είναι ότι ο δήμος θα αποκτήσει καινούργιο ΧΥΤΗ και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη. Παράλληλα, θα γίνουν δράσεις σε σχολεία προς ενημέρωση των νέων ανθρώπων».

Επίσκεψη στην Κτηριακή Υπηρεσία του Δημοσίου για το Μουσικό Σχολείο και η Καλαμίτσα

Ο κ. Μουριάδης αναφέρθηκε επίσης και στις επισκέψεις τους στην Αθήνα, στην ΕΤΑΔ και στην Κτηριακή Υπηρεσία του Δημοσίου όπου συζήτησε το θέμα του Μουσικού Σχολείου. «Το Μουσικό Σχολείο που κάνει καταπληκτική δουλειά, έχει ένα αίτημα πολλών χρόνων, για να έχει τις κατάλληλες υποδομές. Από εκεί μου υποσχέθηκαν ότι θα το δουν το θέμα φέτος και μάλιστα μου ζήτησαν τα τοπογραφικά για το πού θα γίνει ένα νέο το σχολείο. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα τα οποία αφορούν τα παλιά Δικαστήρια, όπου δόθηκαν τα σχέδια για το τι θέλουμε να κάνουμε. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να κατασταλάξει και το θέμα της Καλαμίτσας. Συζητήσαμε και το θέμα του κάτω νοσοκομείου, ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Οικονομικών ούτως ώστε να βρούμε επενδυτή για να το αξιοποιήσουμε», πληροφόρησε ο κ. Μουριάδης.

Υπηρεσία Kavala City Care

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχαηλίδης ενημέρωσε πως ο νέος αριθμός για κατάθεση παραπόνων και πληροφοριών άλλαξε και τώρα ισχύει ο αριθμός 2513 500000, για να μπορούν να επικοινωνούν όλοι ανεξαιρέτως. «Τέθηκε σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο με ένα νέο μενού. Τις εργάσιμες ώρες θα απαντούν στον κόσμο δύο τηλεφωνήτριες και από το απόγευμα οι συμπολίτες θα μπορούν να καλούν και να αφήνουν σε τηλεφωνητή τον αριθμό του τηλεφώνου τους, τα παράπονά τους ή ό,τι θέλουν να ζητήσουν. Το πρωί θα ελέγχονται όλα τα τηλεφωνήματα και οι εργαζόμενες στο κέντρο θα καλούν τον κόσμο και θα τους πληροφορούν τι πρέπει να κάνουν ή πού να απευθυνθούν. Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Kavala City Care», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ανοίγει η ανατολική πλευρά της πόλης με την κατάργηση των πλευρικών διοδίων

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μουριάδης, η ανατολική πλευρά της πόλης ανοίγει και αφαιρείται από τον εργολάβο ό,τι κατασκευάστηκε μέχρι τώρα. «Δεν θα υπάρχουν τα πλευρικά διόδια και τα μετωπικά φεύγουν από το επίμαχο σημείο όπου θα γινόταν. Πηγαίνουν ανατολικότερα από τα πλευρικά, προς την πλευρά της Καρβάλης. Επομένως δεν θα έχουν νόημα τα πλευρικά διόδια που καταργούνται και ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία σε μια εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας.