Μιχάλης Σωτηρόπουλος: Πιο πολύ πρέπει να μας ανησυχούν οι εποχικές γρίπες παρά ο κοροναϊός από την Κίνα

Ο Καβαλιώτης γιατρός μιλάει για τον κοροναϊό ο οποίος σκότωσε ήδη 50 ανθρώπους στην Κίνα, αλλά και για τα μέτρα προστασίας από τους εποχικούς ιούς της γρίπης στη χώρα μας-Το 30% των κοινών κρυολογημάτων είναι από κοροναϊούς

Συναγερμός έχει χτυπήσει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα μετά την εμφάνιση ενός κοροναϊόυ στην Κίνα που ήδη έχει οδηγήσει στον θάνατο 50 ανθρώπους. Ο κοροναϊός έχει τα συμπτώματα ενός κοινού ιού, σαν ένα κρυολόγημα δηλαδή και σε πιο βαριές περιπτώσεις προκαλεί πνευμονίες, εξηγεί ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος, γνωστός Καβαλιώτης γιατρός. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε στη χώρα μας γι’ αυτόν τον ιό, αλλά να προστατευτούμε από τους εποχικούς ιούς της γρίπης οι οποίοι βρίσκονται σε έξαρση αυτήν την εποχή.

Γιατί εμφανίστηκε στην Κίνα

Αρχικά, ο Καβαλιώτης γιατρός επεσήμανε: «Δεν πρέπει να μας ανησυχεί κάτι ιδιαίτερο, πιο πολύ πρέπει να μας ανησυχούν οι εποχικές γρίπες που είναι αυτήν τη στιγμή στην κορύφωσή τους, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Είναι ένας κοροναϊός, οι κοροναϊοί είναι ιοί που συνήθως προκαλούν ένα κοινό κρυολόγημα, το 30% των κοινών κρυολογημάτων, θα το πω απλά, είναι από κοροναϊούς. Βέβαια, στην οικογένεια αυτή υπάρχουν και δύο άλλα λοιμογόνα στελέχη τα οποία προήλθαν από μεταλλάξεις.




Οι μεταλλάξεις αυτές γίνονται πολύ συχνά στην Άπω Ανατολή, στην Κίνα για παράδειγμα. Εκεί ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα και υπάρχει και μεγάλη επαφή των ανθρώπων με ζώα. Εκεί, στις αγροτικές περιοχές, φανταστείτε οι άνθρωποι κοιμούνται με τα ζώα, ζουν με τα ζώα τους, υπάρχουν μεγάλες αγορές ζώων και ψαριών».

Τα συμπτώματα και η μετάδοση του ιού

Ο ίδιος συνέχισε, εξηγώντας: «Γενικά η Άπω Ανατολή και η Κίνα θεωρούνται στο πλανήτη ότι είναι το γουδί όπου ανακατεύονται τα DNA, οι ιοί, προκύπτουν οι μεταλλάξεις στα στελέχη των ιών. Έτσι και τώρα, στη πόλη Μπουχάν, νότια του Πεκίνου, στην αγορά των θαλασσινών και ζώων της πόλης -μιλάμε για πόλεις εκατομμυρίων- δημιουργήθηκε μία μετάλλαξη που έκανε λοιμογόνο ένα στέλεχος του κοροναϊού. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Κάποιες μεταλλάξεις όμως κάνουν δυνατή τη μεταφορά του από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό δίνει άλλες διαστάσεις στον ιό, γιατί πλέον μπορεί να ταξιδέψει πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι λοιπόν με ένα αεροπλάνο σε λίγες ώρες βρίσκεσαι από την Κίνα στις ΗΠΑ. Αυτός ο ιός φαίνεται πως είναι πιο λοιμογόνος, αυτός είναι… ξάδερφος του SARS, που πριν χρόνια είχε απασχολήσει την ίδια περιοχή, ήταν ένας κοροναϊός με πολύ βαριές πνευμονίες. Το ίδιο προκαλεί και αυτός, με πνευμονίες, κρυολόγημα, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε βαριές περιπτώσεις. Δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος γιατί είναι ένας νέος ιός με καινούργιες μεταλλάξεις. Πιστεύω ότι θα περιοριστεί σχετικά γρήγορα. Αυτήν τη στιγμή μας απασχολούν τα στελέχη του ιού και οι άνθρωποι που τα μεταφέρουν από την Κίνα».

Οι τρόποι προστασίας

«Εμείς είμαστε μακριά, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ας ανησυχούμε για τα νοσήματα που έχουμε εδώ, όπως η εποχική γρίπη. Έτσι και αλλιώς ο τρόπος προστασίας είναι πάντα ο ίδιος, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι, αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με τα διάφορα αλκοολούχα μαντηλάκια ή σπρέι. Να προστατεύουμε με τα χέρια μας ή τον βραχίονα μας το στόμα μας, όταν βήχουμε για να μην μεταδίδουμε σταγονίδια, να αποφεύγουμε τις χειραψίες. Επίσης επειδή οι κοροναϊοί μεταδίδονται με τα τρόφιμα, κρέατα πουλερικά ή θαλασσινά, πρέπει να τα ψήνουμε πάρα πολύ καλά, ακόμη και τα αυγά πρέπει να τα έχουμε πολύ καλά ψημένα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού».