Χιλιάδες πιστοί στη Νέα Καρβάλη για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου [φωτογραφίες]

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι προσκυνητές συνέρρεαν από νωρίς από όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ορισμένοι, εκπληρώνοντας προσωπικό τάμα, έφτασαν από την Καβάλα στη Νέα Καρβάλη με τα πόδια

Χιλιάδες προσκυνητές έσπευσαν -με σύμμαχο και τον καλό καιρό- το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020 στη Νέα Καρβάλη, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανό του, το οποίο φυλάσσεται στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί συνέρρεαν από νωρίς από όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ορισμένοι, εκπληρώνοντας προσωπικό τάμα, έφτασαν από την Καβάλα στη Νέα Καρβάλη με τα πόδια.
Στις 18:00 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου (Αθανασόπουλου) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Α­θα­νασίου (Γι­αν­νουσά).

Οι μνήμες αυτές, μαζί με το Μουσείο Καππαδοκικού Ελληνισμού το οποίο λειτουργεί στη Νέα Καρβάλη αποτελούν σημεία αναφοράς της ζωής που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας, ενώ το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου αποτελεί το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο που έφεραν μαζί τους.

Η τιμή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά γεγονότα ολόκληρου του Χριστιανικού κόσμου, ενώ ο ναός όπου σήμερα φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου είναι πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Γρηγορίου που βρίσκεται στο Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 με τον Όρθρο της εορτής και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο (07:00-11:00), καθώς και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Χαριτοβρύτου ιερού Σκηνώματος του Αγίου δια των κεντρικών οδών της Νέας Καρβάλης (11:00), ενώ την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 θα τελεστεί ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο με χειροτονία νέου Κληρικού (07:00-11:00).

Δείτε φωτογραφίες από το ιερό προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός