Ένας… άλλος άνθρωπος «μαγείρεψε» στην Καβάλα μηνύματα ισότητας και αλληλεγγύης [φωτογραφίες]

Μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση στην πλατεία Ελευθερίας η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πιάτο φαγητό-Πώς μπορούμε να γίνουμε όλοι «άλλοι άνθρωποι», το κέρδος από τη συμμετοχή στη δράση και οι «σπάνιες συνταγές» της εποχής

Μια κατσαρόλα, λίγα λαχανικά, λίγο κριθαράκι, λίγο αλάτι, πολλή αγάπη και πολλά χαμόγελα… Αυτά είναι τα υλικά για την κουζίνα του «Άλλου Ανθρώπου», κατά κόσμον Κώστα Πολυχρονόπουλου, ο οποίος με τη βοήθεια της Action Team «μαγείρεψε» το πρωί της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου 2020 στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα «σπάνιες συνταγές» για την εποχή, όπως αλληλεγγύη, προσφορά και μηνύματα ισότητας, ενώ την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο «Άλλος Άνθρωπος» και πώς μπορεί ο καθένας να γίνει «Άλλος Άνθρωπος»;

Ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό και ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη.

Για να γίνει ένα μαγείρεμα όμως, έχει ήδη προηγηθεί μια κινητοποίηση άλλων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν γνωστή τη δράση στους φίλους τους, στο σχολείο των παιδιών τους, στον αθλητικό σύλλογο της περιοχής τους, στο μπαράκι της γειτονιάς, στους συναδέλφους τους και μετά κάποιοι άλλοι άνθρωποι οργάνωσαν μια εκδήλωση, κάποιοι το επικοινώνησαν στο facebook, σχεδίασαν μια αφίσα, διοργάνωσαν ένα πάρτι, μία συναυλία, μια παράσταση, κάλεσαν τους γνωστούς τους.

Μετά κάποιοι άλλοι άνθρωποι πήγαν στην εκδήλωση και πρόσφεραν είδη και τρόφιμα μαζί με άλλα καλούδια που τους φόρτωσαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που βοηθούν εξ αποστάσεως. Έτσι δημιουργείται μια αλληλεπίδραση, επικοινωνία και κινητοποίηση διαφόρων ανθρώπων και ειδικοτήτων που τελικά συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό: Να είναι καλά με τον εαυτό τους και να αισθάνονται χρήσιμοι.

Το κέρδος του να συμμετέχεις στις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας του «Άλλου Ανθρώπου» με όποιο τρόπο διαλέξεις είναι πολύ μεγαλύτερο από το να γεμίσεις μερικά στομάχια με φαγητό. Εξασκείς το μυαλό σου προσπαθώντας να βρεις νέες ιδέες, ανακαλύπτεις κρυμμένες σου δεξιότητες και γνωρίζεις νέους ανθρώπους.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του «Άλλου Ανθρώπου», να γίνει και από άλλους ανθρώπους, ομάδες, συλλογικότητες σε κάθε γειτονιά! Γιατί αυτό το σπυράκι, αυτός ο κόκκος άμμου που είναι ο άλλος άνθρωπος είναι περισσότερο από το τίποτα, από το να μην κάνεις κάτι για σένα τον ίδιο, τον εαυτό σου.
Αν λοιπόν μαζευτούν πολλοί κόκκοι άμμου θα έχουμε ελπίδα να φτιάξουμε καλύτερο κόσμο, καλύτερους ανθρώπους, κοινωνικούς, χωρίς ρατσισμό και φασισμό και φυσικά καλύτερη κοινωνία, για να ζούμε καλύτερα εμείς, τα παιδιά μας και όλοι.

Περισσότερες πληροφορίες για τον «Άλλο Άνθρωπο» μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της δράσης στο facebook εδώ.