Καβάλα: Μαθητές και μαθήτριες «μεταμορφώθηκαν» σε ευρωβουλευτές [φωτογραφίες]

Προσομοίωση συνεδρίασης της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»-Ποια σχολεία συμμετείχαν και τι περιελάμβανε η δράση

Το 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας με τη συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Σουφλίου και την υποστήριξη του Europe Direct Ξάνθης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» έκαναν προσομοίωση συνεδρίασης της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τα θέματα τα οποία εισηγήθηκαν, ανέπτυξαν και συζήτησαν, αφορούσαν «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων, ενώ στο τέλος της προσομοίωσης απονεμήθηκαν βραβεία.

Στους συμμετέχοντες μαθητές δόθηκε ερωτηματολόγιο με 10 ερωτήσεις όπως: Αν αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες, αν γνωρίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, από πόσους βουλευτές απαρτίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν ψήφισαν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Διευθύντρια του προγράμματος για το 1ου ΓΕΛ Καβάλας ήταν η Μαρία Σιδηροπούλου και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ήταν οι: Γκάγκου Θεοδώρα, Γκίκα Αναστασία, Νικολάου Δέσποινα, Παυλίδου Όλγα, Σιδηροπούλου Μάλαμα, Φιλιππίδου Φωτεινή και Χαλκίδου Αναστασία.

Η διευθύντρια, Μάλαμα Σιδηροπούλου μιλώντας για το πρόγραμμα είπε: «Το σχολείο μας σήμερα οργάνωσε, σε συνεργασία με το 1ο Λύκειο Σουφλίου, προσομοίωση συνεδρίασης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στην ουσία είναι η συμμετοχή των παιδιών κατά την οποία μεταμορφώνονται για λίγη ώρα σε ευρωβουλευτές. Διατυπώνουν διάφορα ερωτήματα, αντικρούουν ψηφίσματα και καταλήγουν σε αποφάσεις για καίρια και επίκαιρα θέματα, χωρισμένοι σε 4 επιτροπές. Όλη αυτή η διοργάνωση είναι από τους βασικότερους στόχους του σχολείου, που διαμορφώνουν χαρακτήρες και έχουν ως όραμά τους την πρόοδο και την ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό είναι όμως να δημιουργήσουν συνειδητοποιημένους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν γνωρίσει τα θετικά και τα αρνητικά της ΕΕ, έχουν συνειδητοποιήσει την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, παράλληλα με την ελληνική και κυρίως εκτίμησαν τις μέγιστες ευταξίες της Ευρώπης που είναι η ισότητα, η δημοκρατία και η ειρήνη».

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς, μιλώντας για τη δράση είπε: «Οι αυριανοί μας φοιτητές, ακαδημαϊκοί πολίτες, αυτοί που θα μας κυβερνήσουν, προσπαθούν να μπουν στο κλίμα της Ευρώπης. Τους ευχήθηκα να γίνουν καλύτεροι από μας, να φροντίσουν να αγαπάνε την πατρίδα τους, τον Θεό, την οικογένειά τους και τη μεγάλη Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει θετικά και αρνητικά. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια ενιαία εξωτερική πολιτική, ενιαία αμυντική πολιτική  και έναν ενιαίο τρόπο που σκεφτόμαστε, φερόμαστε και υπερασπιζόμαστε ως μέλη της ο ένας τον άλλον. Χαιρόμαστε που υπάρχουν αυτές οι κοινές δράσεις που προετοιμάζουν τα παιδιά να βγουν αύριο στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στον δύσκολο στίβο της ζωής και να καταφέρουν σπουδαία πράγματα».