Ένωση Γονέων Σχολείων Καβάλας: Αναγκαία πλέον η συμμετοχή των Γονέων στη Σχολική ζωή

Ανακοίνωση του συλλόγου, με αφορμή το περιστατικό του 16ου ΔΣ, με καταδίκη της βίας και αναφορές στην αναγκαιότητα να συμμετέχουν και να ενημερώνονται οι Γονείς για όλα όσα συμβαίνουν στις σχολικές μονάδες

Τη θέση της στο γνωστό θέμα που δημιουργήθηκε με τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό του μαθητή της Γ’ Δημοτικού στο 16ο ΔΣ της Καβάλας, έκανε γνωστή με ανακοίνωση της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας. Σ’ αυτήν, αφού τονίζεται ότι η βία δεν δικαιολογείται ποτέ και σε καμία της μορφή, επισημαίνεται ότι η αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής των Γονέων στους Συλλόγους των Σχολείων και μέσω αυτών στη συμμετοχή στη σχολική ζωή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας

«Η ορθή αντιμετώπιση της σχολικής βίας είναι η πρόληψη των αιτιών της»

«Τη Τρίτη (18/2) είχαμε ένα περιστατικό σχολικής βίας που πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Η βία δεν δικαιολογείται ποτέ και σε καμία της μορφή. Ακόμη κι αν η δήλωση αυτή είναι αυτονόητη, επιβάλλεται να επαναλαμβάνεται με την σαφήνεια και την απολυτότητα που της αρμόζει.

Οφείλουμε όλοι να προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή και χωρίς βιαστικά συμπεράσματα το περιστατικό. Έχουμε εμπιστοσύνη στα αρμόδια  θεσμικά όργανα που έχουν ήδη κινηθεί  για την αντιμετώπισή του. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε όλοι (γονείς, κοινωνία, Μ.Μ.Ε.) να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, προς όφελος όλων των μαθητών της.

Η ορθή αντιμετώπιση της σχολικής βίας είναι η πρόληψη των αιτιών της. Ως μεμονωμένοι Γονείς η δύναμή μας είναι αμελητέα προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Αναδεικνύεται λοιπόν, μέσα από το δυσάρεστο αυτό περιστατικό, η αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής όλων των Γονέων και Κηδεμόνων στους Συλλόγους των Σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).  Μέσω των Συλλόγων μας, εμείς οι Γονείς ενημερωνόμαστε και συμμετέχουμε στη σχολική ζωή. Η συμμετοχή αυτή προφανώς απαιτεί θυσίες στην προσωπική και οικογενειακή ζωή μας. Όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αμέτοχοι. Συνεπώς, εφόσον ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μονάδας είναι ισχυρός και πολυπρόσωπος, έχει την δυνατότητα να συνεργαστεί με τον αντίστοιχο Σύλλογο Διδασκόντων. Η ευαισθητοποίηση και οι λύσεις όλων των καθημερινών προβλημάτων της σχολικής ζωής έρχονται μέσα από τη συμμετοχή των Γονέων σε αυτήν.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της πρόληψης όλων των μορφών σχολικής βίας μέσω  της εξοικείωσης των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού με διαδικασίες, που ήδη προβλέπονται και λειτουργούν, αλλά χρήζουν βελτίωσης.   Θεωρούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην σχολική βία και να βελτιώσουμε το δημόσιο σχολείο».