Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜ-Θ: Σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες αν κλείσουν τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Την αναποτελεσματικότητα των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του ιού, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία, εκτός και αν συνοδευτούν με ορισμένα άλλα που προτείνει

Τον κίνδυνο τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, τα οποία ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν και την πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας σχολικών μονάδων, να καταστούν αναποτελεσματικά επισημαίνει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Τονίζει μάλιστα και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους γονείς, ειδικά των μικρότερων σε ηλικία μαθητών, που δεν θα έχουν που να τα αφήσουν για φύλαξη, αν όντως αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακεδονίας-Θράκης

«Τα μέτρα να συνοδεύονται και με άλλα που αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας»

«Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακεδονίας-Θράκης  θεωρούμε ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων (ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά) αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του, όσο η σχολική μονάδα είναι σε αναστολή.

Επίσης τονίζουμε ότι τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας όπως και της ΑΣΓΜΕ, και περιλαμβάνουν:

  • Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρης ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
  • Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα».