Καβάλα: Χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Μια εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα» στα θεμέλια του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει στην πόλη μας

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων για την καθαριότητα των χώρων του παραρτήματος Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος [πρώην ΤΕΙ ΑΜ-Θ], με αποτέλεσμα όλοι οι χώροι του Ιδρύματος, από τις τουαλέτες και τα ακροατήρια μέχρι τα κτίρια της Διοίκησης και της εστίες, δεν καθαρίζονται!

Δεν έχουν περάσει λίγα 24ωρα και, ως είναι λογικό, οι επιπτώσεις αυτού του «κενού» έχουν ήδη γίνει κάτι περισσότερο από αισθητές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν -δικαιολογημένες και εύλογες- διαμαρτυρίες τόσο από τους φοιτητές όσο και από γονείς τους.

Η διαδικασία υπογραφής νέων συμβάσεων για τον καθαρισμό των χώρων του ΔΙΠΑΕ θα πάρει, σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις, από αρκετές μέρες έως και… λίγους μήνες (!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταλληλότητά τους, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο.




Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε σημειωθεί μια αντίστοιχη συγκυρία, ωστόσο αυτό συνέβη σε καλοκαιρινή περίοδο οπότε το Ίδρυμα (ΤΕΙ, τότε) ήταν «άδειο» από φοιτητές, διοικητικό και καθηγητικό προσωπικό.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Δίκτυο Σχημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ Ριζοσπαστικής Αριστεράς «Bloco». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανκοίνωσής του:

«Φοιτητές, διοικητικό προσωπικό και καθηγητές στο ΔΙΠΑΕ τις τελευταίες ήμερες είμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα που εμποδίζει την αναπόσπαστη και εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και αφορά στην καθαριότητα και υγιεινή των χώρων του.

Από την Παρασκευή 6 Μαρτίου που έληξαν οι συμβάσεις των εργαζόμενων για την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών, παραμένει χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς καμία πρόβλεψή δεν έχει υπάρξει από τη Διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, έπειτα από την απόφασή της να μην ανανεώσει τις  συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία εγκυμονεί κινδύνους καθώς τις τελευταίες μέρες καλούμαστε να παρακολουθήσουμε μαθήματα μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν λαμβάνονται ούτε τα υποτυπώδη μέτρα καθαριότητας. Τα προβλήματα τα οποία ελλοχεύουν δεν αφορούν μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία. Επιπλέον η κατάσταση αυτή  έχει παρουσιαστεί σε μία περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα του Κορονοϊού αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στην χώρα μας και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του συνεχώς αυξάνονται.

Δυστυχώς η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, φαίνεται ότι αδιαφορεί γι’ αυτή την κατάσταση. Η ανοχή της σε αυτή το λιγότερο μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκληματική, αναλογιζόμενοι τους κινδύνους που υπάρχουν, καθώς στους χώρους του πανεπιστημίου καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ  την άμεση επίλυση του προβλήματος με την επαναπρόσληψη  των εργαζομένων της καθαριότητας, ως μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπή μισθό».