Αγροτικός Σύλλογος Νέστου: Απογοήτευση από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ Καβάλας για τις ζημιές από το χαλάζι

Οι αγρότες τονίζουν ότι οι εκτιμήσεις δεν ήταν αντικειμενικές ούτε στα κιλά αλλά ούτε και στα ποσοστά ζημιάς και ζητάνε να καλυφθούν τουλάχιστον τα καλλιεργητικά τους έξοδα-Έκκληση για βοήθεια από τους βουλευτές

Αντικειμενικότητα ζητούν από τον ΕΛΓΑ Καβάλας οι αγρότες του δήμου Νέστου, όσον αφορά τις εκτιμήσεις από τις ζημιές των χαλαζοπτώσεων του 2019 για να καλύψουν τουλάχιστον τα καλλιεργητικά τους έξοδα, ενώ ζητούν από τους βουλευτές του Νομού και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιληφθούν του θέματος.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Θεατές των εξελίξεων είμαστε όλοι οι αγρότες του Νέστου, σχετικά με τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών για τις ζημιές που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο τον Δήμο Νέστου από τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2019 και το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι είμαστε ανικανοποίητοι και απογοητευμένοι από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου καθ’ όλη τη διάρκεια των δηλώσεων των ζημιών, κατά τη διαδικασία καταγραφής εκτιμήσεων, αλλά και κατά την μηχανογράφηση των πορισμάτων ήταν συμπαραστάτης και βοηθός στο έργο του ΕΛΓΑ. Ακόμη και αν αυτή η βοήθεια και συμπαράσταση που προσφέραμε ήταν έπειτα από τις άδικες εκτιμήσεις στις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2018, (οι οποίες πλημμύρες έθεσαν το Δήμο Νέστου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για πολλούς μήνες), δεν εναντιωθήκαμε με το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Καβάλας παρ’ όλη την πίεση που είχαμε υποστεί από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής για τις άδικες εκτιμήσεις, επειδή κατανοήσαμε ότι στις εκτιμήσεις κάποιες φορές γίνονται και ακούσια λάθη.

Όταν όμως η θέληση για συνεργασία και βοήθεια υπάρχει μόνο από τη μία πλευρά, αυτό μας εξοργίζει και μας θλίβει. Το μοναδικό αίτημα που είχαμε προς τον ΕΛΓΑ ήταν ως προς την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων. Για κακή μας τύχη όμως για άλλη μια φορά, οι εκτιμήσεις δεν ήταν αντικειμενικές ούτε στα κιλά αλλά ούτε και στα ποσοστά ζημίας.

Οι αγρότες του Νέστου έχουμε αποδείξει με τον τρόπο που λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν είμαστε ούτε κερδοσκόποι, αλλά ούτε καιροσκόποι και τυχοδιώκτες. Πάντοτε στις τοποθετήσεις μας τονίζαμε και λέγαμε ότι από τη ζημιά ΔΕΝ επιδιώκουμε να κερδίσουμε, αλλά απλώς θέλουμε να καλύψουμε τα καλλιεργητικά μας έξοδα από την αποζημίωση που θα προκύψει.

Είμαστε από τους λίγους αγρότες της χώρας που δηλώσαμε ότι θέλουμε τον ΕΛΓΑ κρατικό και θέσαμε στο Υπουργείο αιτήματα και προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΑ να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του αγρότη και του κτηνοτρόφου.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που αποζημιώνονται για ζημιές στα προϊόντα τους και με διαφόρους τρόπους κάθε χρόνο, καθώς επίσης έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αποζημιώσεις σε γειτονικούς νομούς που δεν ανήκουν στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερα κιλά, ενώ οι ζημιές είναι ίδιες ή και μικρότερες από τις δικές μας.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας, θέλει να έχει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από ζημιές ανικανοποίητους και δεν τους αποζημιώνει αντικειμενικά. Το ότι πιστώνονται κάποια λίγα χρήματα στους λογαριασμούς των πληγέντων, ενώ οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες των χρημάτων αυτών, δε σημαίνει ότι με αυτά χρήματα θα καλυφθούν και οι υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές και γεωπόνους, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστώσουν άλλο τους αγρότες. Ο εμπαιγμός των ιθυνόντων, ότι θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι και να μη μιλάμε πρέπει να σταματήσει τώρα. Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ο κόσμος εξοργίζεται και την ευθύνη την έχουν όσοι με τις άδικες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις προκαλούν αυτήν την οργή.

Ο Σύλλογός μας καλεί τους Βουλευτές Νομού Καβάλας, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθούν με τη δέουσα σοβαρότητα με το πρόβλημα που προαναφέραμε, ώστε να βρεθούν οι σωστές λύσεις για να μπορούμε να καλλιεργούμε και τα επόμενα χρόνια.