Αποκομιδή απορριμμάτων εν μέσω πανδημίας κορονοϊού: Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ενημερώνει τους πολίτες για τις σωστές πρακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας για όσο καιρό διαρκεί η καραντίνα

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Καβάλας ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού την τελευταία περίοδο, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής που λαμβάνουν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, περιορίζουν τις πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου και προστατεύουν τόσο τους ίδιους, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Ωστόσο, η απομάκρυνση του κινδύνου επιμόλυνσης τους από τον κορωνοϊό, απαιτεί και την τήρηση ορισμένων κανόνων από τους πολίτες, για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Δήμος Καβάλας προχώρησε σε κοινοποίηση κάποιων βασικών κανόνων γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων που αφορούν σε όλους τους δημότες.

Κανόνες ορθής διαχείρισης απορριμμάτων

  • Πρώτον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, αντισηπτικά μαντήλια, μάσκες, απολυμαντικά, δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Δεύτερον, σε περίοδο πανδημίας μην αφήνεται σακούλες απορριμμάτων ανοιχτές ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  • Τρίτον, τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων και αδέσποτων ζώων. Μην αφήνετε σακούλες εντός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  • Τέταρτον, αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  • Πέμπτον, να ανοίγετε τους κάδους με ειδικά πεντάλ, όπου υπάρχουν ή με γάντια

Μέτρα προστασίας την περίοδο που είμαστε σε καραντίνα

  • Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή, όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα με τα χέρια
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δυο σακούλες, χωρίς σκισίματα και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε στο σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.