Συνταξιούχοι Ναυτικοί Καβάλας-Θάσου: Κενό γράμμα ο περιορισμός των μετακινήσεων στη Θάσο

Υπόμνημα προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, το Λιμεναρχείο και το Δήμο Θάσο για την κατάσταση που επικρατεί με τις μετακινήσεις εκατοντάδων εργαζομένων προς το νησί παρά τους περιορισμούς

Αυστηρότατη κριτική ασκεί προς την Κυβέρνηση το Σωματείο των Συνταξιούχων Ναυτικών Καβάλας – Θάσου με αφορμή την υπόθεση της μετακίνησης πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων στο νησί, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Οι συνταξιούχοι ναυτικού με υπόμνημα που απέστειλε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, Υγείας, τον Λιμενάρχη Καβάλας, τον Δήμο Θάσου, την Περιφέρεια ΑΜΘ, το ΠΕΣ ΝΑΤ, τα Ναυτεργατικά Σωματεία και τα ΜΜΕ, ζητάει απαντήσεις γιατί μετακινούνται καθημερινά με τα πλοία της πορθμιακής γραμμής από Κεραμωτή και Καβάλα προς Θάσο εκατοντάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που δεν είναι κάτοικοι του νησιού και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας;

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών Καβάλας – Θάσου «Η Καβάλα»

«Σήμερα, εν μέσω πανδημίας η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τους Θάσιους»

«Σε καιρό πανδημίας που χτυπάει τη χώρα μας, η κατάσταση γίνεται φοβερά επικίνδυνη. Φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής που οδήγησαν όλες οι κυβερνήσεις το σύστημα υγείας, που έμπαιναν στη λογική του κόστους – οφέλους και προωθούσαν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πολλοί που σήμερα παρουσιάζονται ως ευαίσθητοι και ανθρωπιστές, όλο το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσαν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, του εργατικού κινήματος, των υγειονομικών, για δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τους Θάσιους. Το κέντρο υγείας παραμένει υποβαθμισμένο με μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους. Το κέντρο υγείας στη Θάσο βρίσκεται μακριά από το να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες ως κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πόσο μάλλον σε καιρό πανδημίας.

Παρά τις υποσχέσεις για μονάδα αιμοκάθαρσης στο νησί, το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Οι συνταξιούχοι αυτή τη περίοδο αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές ασθένειες χρειάζονται εξετάσεις τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν στο νησί και μπαίνουν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να μεταβούν στη Καβάλα με πρόσθετο οικονομικό κόστος. Επίσης, δεδομένης της κατάστασης λόγω πανδημίας δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο Καβάλας. Έτσι, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς με το ανάλογο κόστος. Επίσης, αναγκάζονται να απευθύνονται για συνταγογράφηση βαριών φαρμάκων στην Καβάλα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥ ενώ θα μπορούσε να γίνει φαρμακείο του ΕΟΠΥ στο κέντρο υγείας Πρίνου.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις στα νησιά παραμένουν κενό γράμμα.

Η κυβέρνηση μας λέει να μείνουμε σπίτια μας αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, την κυκλοφορία, τις μετακινήσεις προς τα νησιά εκτός αν είναι κάποιος μόνιμος κάτοικος. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για τους μη εργαζόμενους. Όταν πρόκειται όμως να παράγουν οι εργαζόμενοι τα κέρδη του κεφαλαίου, οι απαγορεύσεις πάνε περίπατο.

Την στιγμή που η κυβέρνηση αναγάγει ως το πιο αποφασιστικό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας την «κοινωνική αυτοαπομόνωση» και την ατομική ευθύνη δεν κάνει το ίδιο όταν πρόκειται να θιχθούν τα ιερά και τα όσια του κεφαλαίου. Την στιγμή που όλοι οι κάτοικοι του νησιού αγωνιούμε για την υγεία μας η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές μας.

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση γιατί μετακινούνται καθημερινά με τα πλοία της πορθμιακής γραμμής από Κεραμωτή και Καβάλα προς Θάσο εκατοντάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που δεν είναι κάτοικοι του νησιού; Μάλιστα όλος αυτός ο κόσμος μετακινείτε χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας.

Ρωτάμε ποιος παίρνει την ευθύνη εάν γίνει διασπορά του ιού στο νησί; Με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ Πρίνου δε θέλουμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού στο νησί.

Η ασυδοσία και αυθαιρεσία του κεφαλαίου αποθρασύνεται από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που παίζει στα ζάρια την ζωή των κατοίκων του νησιού. Των εργαζόμενων που υποχρεώνονται να μετακινούνται προς το νησί από άλλες περιοχές για να εργαστούν χωρίς μέτρα προστασίας.

Είναι τουλάχιστον υποκριτική και απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης όταν μιλάει για αντικοινωνικές συμπεριφορές  όταν η ίδια εφαρμόζει αυτήν την εγκληματική πολιτική σε βάρος του λαού του νησιού και γενικότερα του λαού μας.

Επίσης, όταν οι εργαζόμενοι του νησιού και οι αυταπασχολούμενοι είναι στον αέρα χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος αφού τα μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν μεγάλες κατηγορίες στο νησί. Αντίθετα όταν πρόκειται για το κεφάλαιο τότε η κυβέρνηση είναι γενναιόδωρη με φοροαπαλλαγές με επιδοτήσεις με νέα προνόμια επ’ ευκαιρία της επιδημίας και την ίδια στιγμή κάνει πως δε βλέπει την ασυδοσία και την αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Ας αφήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της υγείας μας που παίζουν κυβέρνηση και κυβερνητικοί βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος, με τα οικονομικά συμφέροντα του νησιού.

Καθιστούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε περίπτωση διασποράς του ιού στο νησί.

Σε αυτές τις συνθήκες με την πανδημία να εξαπλώνεται ταχύτατα με ένα σύστημα υγείας διαλυμένο ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί ο λαός του νησιού είναι η άμεση λήψη μέτρων που θα αυξήσουν την κοινωνική απομόνωση.

Όσο δεν αναστέλλεται η παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα εκτός από την τροφοδοσία στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και σε ότι έχει να κάνει με ζώντες οργανισμούς, πάντα με τη καλύτερη δυνατή προστασία, τόσο θα είμαστε εκτεθειμένοι στην πανδημία για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους οι καπιταλιστές.

Απαγόρευση απολύσεων, πλήρης μισθός και ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους.

Δωρεάν παροχές υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».