Μοδίστρες εν δράσει για τον κορονοϊό και στην Καβάλα! [βίντεο-φωτό]

180 μοδίστρες και ραφτάδες από όλη την Ελλάδα ανέλαβαν να ράψουν πάνω από 20.000 μάσκες - Ποιος είναι πίσω από το εγχείρημα - Πόσες είναι οι συμμετοχές από την Καβάλα - Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και με τις ελλείψεις σε μάσκες να συνεχίζονται, μοδίστρες και ραφτάδες από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζουν αυτή την εβδομάδα χιλιάδες μάσκες για όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη, σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη οφείλει να γίνει «τροφή» για μυαλό και ψυχή και ίσως ένα πρώτο βήμα για ήσυχες συνειδήσεις και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, την οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Η ιδέα ξεκινά από τον Θεσσαλονικιό εικαστικό Μάριο Ελευθεριάδη, ο οποίος είναι συχνά ανήσυχος αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι και δεν θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός και άπραγος σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, αν και δηλώνει ταπεινός με ό,τι καταπιάνεται.

«Είμαι στην Αθήνα και ακούω -όπως όλοι μας- πως αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες. Από τη μια πως το υλικό μας έχει μπλοκαριστεί στην Γερμανία, από την άλλη πως οι μάσκες μας δεν έρχονται από την Κίνα και χωρίς να ξέρω αν αληθεύουν όλα αυτά σκέφτηκα ότι όλα τα παραπάνω καλύπτουν τις ανάγκες νοσοκομείων, αλλά όχι του ευρύτερου πληθυσμού. Θέλησα να κάνω κάτι, γνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τη δράση μου και πόσο αγαπώ να προσφέρω.
»Μίλησα με τον ΚωσταντίνοΤεκτονίδη, φίλο και συνεργάτη, και ξεκινήσαμε. Εκείνος έχει αναλάβει να κάνει την κοπή του πατρόν της μάσκας στην βιοτεχνία του, στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. Καλύπτουμε τα κόστη των υφασμάτων και οργανώνω από το εργαστήριο μου στην Αθήνα. Τα πατρόν-υφάσματα θα σταλούν με κούριερ σε 185 μοδίστρες από 29 Νομούς σε όλη την Ελλάδα μέχρι τώρα που μιλάμε , προκειμένου να φτιαχτούν πάνω από 20.000 μάσκες, αριθμός που φυσικά μεγαλώνει ώρα με την ώρα», αναφέρει ο κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος προσκαλεί επιπλέον μοδίστρες και ραφτάδες να λάβουν μέρος στη δράση, ώστε να δημιουργηθεί μια «κοιτίδα» από επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες με θήκη για φίλτρο, που θα βοηθήσουν συνανθρώπους μας να φυλαχτούν όσο γίνεται από τον κορονοϊό και την ύπουλη εξάπλωσή του.

Θέλετε να ράψετε και εσείς μάσκες; Πατήστε εδώ

Ο κ. Κωνσταντίνος Τεκτονίδης έχει αναλάβει την κοπή των πατρόν για τις μάσκες στη βιοτεχνία του στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 180 μοδίστρες σε 29 νομούς φτιάχνουν εθελοντικά μάσκες

Η ανακοίνωση της δράσης έγινε πριν πέντε μέρες και η εθελοντική πρόθεση φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δύο ώρες. Οι μοδίστρες είναι ετοιμοπόλεμες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κεφαλονιά, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Έβρο, Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο και Λέσβο.

Αναμεσά τους και λιγοστοί άνδρες ραφτάδες, που θα δώσουν κι εκείνοι την πολύτιμη βοήθεια τους. «Ο κόσμος το δέχτηκε και το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, γιατί τα καταστήματα είναι κλειστά και δεν μπορεί να βρει ύφασμα να ράψει μάσκες. Επίσης δύσκολα κανείς βγαίνει πλέον έξω λόγω της καραντίνας. Τους στέλνουμε μαζί με τα υφάσματα που αντιστοιχούν στα τεμάχια που θα μας ράψουν και το σχετικό βίντεο με οδηγίες ώστε να γαζώσουν, να περάσουν τα λάστιχα, να πλύνουν, να σιδερώσουν και να μας στείλουν τις μάσκες, προκειμένου να τοποθετηθεί το σχετικό φίλτρο και να περαστούν από κλίβανο. Η μάσκα θα είναι βαμβακερή 100% με τσέπη για να μπει το φίλτρο μετά» εξηγεί ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, που μικρός ήθελε να γίνει γιατρός και με έναν δικό του τρόπο τώρα «θεραπεύει» εκείνους που στέλνουν σήματα sos.

Και η Καβάλα στο «παιχνίδι» της αλληλεγγύης

Το KAVALA POST μίλησε με τον κ. Ελευθεριάδη ο οποίος είναι ενθουσιασμένος με την αποδοχή που είχε το εγχείρημά του, λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη «ανοιχτή» πρόσκληση. Ήδη, ώρα με την ώρα, οι «παραγγελίες» πληθαίνουν και όλο και περισσότερες μοδίστρες από όλη την Ελλάδα δηλώνουν την εθελοντική συμμετοχή τους.

Στην Καβάλα, ήδη 6 μοδίστρες έχουν δηλώσει «παρών» στην πρωτοβουλία του κ. Ελευθεριάδη και άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να παραλάβουν με κούριερ τα υφάσματα για να ράψουν περί τις 450-500 μάσκες.

Περισυλλογή και διάθεση με τη συνέργεια του Ερυθρού Σταυρού

Όσο για την επιστροφή των μασκών και την κατάληξη σε όσους τις χρειάζονται; Ο ίδιος παραδέχεται πως η διαδικασία είναι δύσκολη και επίπονη. «Όλο αυτό έχει δυσκολία λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Θα λειτουργήσουμε με κούριερ, που δεν πηγαίνουν σε όλα τα μέρη και τα χωριά εύκολα. Έτσι, σε μια πρώτη φάση κι επειδή κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ δεν είναι εφικτό να στέλνουμε απευθείας στα νοσοκομεία τις μάσκες, ένας πρώτος σταθμός θα είναι ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης.

»Οι μάσκες δεν πωλούνται, αλλά διατίθενται και ο Ερυθρός Σταυρός είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή για συνεργασία. Έχουμε προτείνει λοιπόν να γίνεται εκεί η περισυλλογή και η διάθεση μετέπειτα σε παραρτήματά του Ερυθρού Σταυρού σε όλη την ελληνική επικράτεια εάν αυτό είναι δυνατον από πλευρα τους. Μέχρι να ραφτούν οι μάσκες πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει στην ευκολότερη για όλους λύση ώστε να κερδίσουμε χρόνο.

»Επίσης, επειδή δεν είναι εφικτό να μαζέψουμε χρήματα για να αυξήσουμε τα υφάσματα και τις μάσκες, ούτε υπάρχει κάποιος λογαριασμός γι’ αυτό, ζητάμε να συμμετέχουν οι έμποροι υφασμάτων που παραμένουν ανοιχτοί λόγω χοντρικής και να μας διαθέσουν υφάσματα με μορφή χορηγίας», επισημαίνει ο Μάριος Ελευθεριάδης και αν για κάτι είναι χαρούμενος, είναι που μέσα στο χάος της αδιαφορίας έτσι όπως την βιώνουμε για χρόνια, ήρθε μια στιγμή που όλοι θέλουν να βάλουν το λιθαράκι τους για κάτι καλό. Συνεπώς, θα πάρουμε όλοι το μάθημά μας από μάσκες φτιαγμένες με αγάπη με την ελπίδα να τις βγάλουμε σύντομα, ώστε να να ξαναφιληθούμε.

Ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης…

…είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το 2000 εκλέγεται τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων Έκδοσης-Εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ στη Γαλλία και από το 2011 είναι επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στο Master Τέχνης και Γραμμάτων, Σύγχρονης Δημιουργίας και Πολιτιστικής Βιομηχανίας.

Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ στη Γαλλία και Πλαστικές Τέχνες στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Έκδοσης-Εκτύπωσης από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Το 2001 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Mirο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Το 2009 διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης ο Mirο της Μαγιόρκα, ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σειράς από εννέα εκθέσεις του Miro στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από αίτημα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilar y Joan Miro της Μαγιόρκα, την Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, του Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ινστιτούτου Ramon Llull και των Πρεσβειών της Ισπανίας σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις / “performances” σεδιεθνείς εκθέσεις, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις. Συμμετέχει ακόμα σε “residencies”, φεστιβάλ και μπιενάλε.

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημαντικών εκδόσεων, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σκηνογραφιών, σκηνικών και κοστουμιών.

[με πληροφορίες και υλικό από τη δημοσιογράφο Ελένη Σκάρπου]