Κορονοϊός στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Τι «λένε» οι αριθμοί. Συγκρίσεις με άλλες Περιφέρειες

Ούτε απαισιόδοξα, αλλά ούτε και αισιόδοξα τα στοιχεία για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ-Ανησυχία από τον τέως πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφώντα Κροκίδη-Στις «ελεύθερες» κορονοϊού Περιφερειακές Ενότητες της χώρας η Θάσος

Αν και είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο ήδη έχει σχηματιστεί ένας ευκρινής «χάρτης» για την πορεία του κορονοϊού COVID-19 στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να βρίσκεται στη «μέση» της λίστας και λίγο πιο πάνω, με τα στοιχεία, αναλογικά με τον πληθυσμό, να μην είναι απαισιόδοξα, αλλά ούτε και αισιόδοξα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 1.156 κρούσματα τα οποία είχαν καταγραφεί ως και τις 29 Μαρτίου 2020, τα 758 έχουν αναφερθεί στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, τα 641 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, τα 57 στην Ανατολική Αττική, τα 4 στη Δυτική Αττική και τα 56 στον Πειραιά.

Μεγάλη εξάπλωση έχει ο κορονοϊός στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε τουλάχιστον 13 Περιφερειακές Ενότητες εντοπίζεται η διαδρομή του νέου, απειλητικού κορονοϊού: Θεσσαλονίκη (55 κρούσματα), Καστοριά (29), Κοζάνη (16), Ξάνθη (12), Έβρος (11), Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1) και Φλώρινα (1).

Από ένα κρούσμα έχουν επίσης οι εξής Περιφερειακές Ενότητες: Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων και Χανίων.

Οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας παραμένουν επίσης σημαντικές εστίες, σχεδόν έναν μήνα μετά το τοπικό «ξέσπασμα» της πανδημίας με την επιστροφή των 53 ατόμων από ταξίδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στην Ηλεία έχουν καταγραφεί 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, όπως και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, στην Αχαία 19 και άλλα 5 στη Ζάκυνθο από όπου επίσης συμμετείχαν κάτοικοι στην εκδρομή όπου νόσησαν σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες λόγω του κορονοϊού.




Στη μολυσματική διαδρομή του κορονοιού απαντώνται επίσης οι εξής περιοχές: Λάρισα (11 κρούσματα), Μεσσηνία (7), Αρκαδία (3), Αργολίδα (2), Άρτα (3), Ιωάννινα (3), Βοιωτία (3), Φθιώτιδα (3), Εύβοια (2), Μαγνησία (2), Ηράκλειο (9), Λέσβος (8) και Δωδεκάνησα (2).

Οι «ελεύθερες» κορονοϊού Περιφερειακές Ενότητες

«Ελεύθερες» κορονοϊού είναι οι εξής Περιφερειακές Ενότητες της χώρας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ: Λήμνου, Χίου, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Νήσων, Δυτικού Τομέας, Νότιου Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.

Τι «λένε» οι αριθμοί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

  • 28 κρούσματα (12 στην Ξάνθη, 11 στον Έβρο, 3 στην Καβάλα, 1 στη Ροδόπη, 1 στη Δράμα)
  • 4 θάνατοι
  • 1 αποσωλήνωση ασθενούς
  • 1 εξιτήριο ασθενούς
  • 1 Δημοτική Ενότητα (Εχίνος) σε καραντίνα

Ανησυχία από τον Ξενοφώντα Κροκίδη

Με έναν σύντομο σχολιασμό αυτών των στοιχείων, ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη του ιού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αναφέροντας λιτά και συμπερασματικά ότι «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πληρώνει ακριβά την επέλαση του κορονοϊού».