Κορονοϊός, Ελλάδα: 7 νεκροί σήμερα, 49 θάνατοι συνολικά, 82 νέα κρούσματα

Τσιόδρας: «Οι θάνατοι ανεβαίνουν - Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» - Τσιόδρας: «Κρίσιμος ο Απρίλης» - Οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη

Συνολικά 49 είναι οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαρτίου 2020 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 82. Συνολικά στη χώρα μας οι ασθενείς είναι 1.314.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρας. Το 57% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Έξι άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.




Εκ των 49 νεκρών, οι 37 είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη.

Στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να αναφερθεί για ακόμα μια φορά στην χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού μετά την επανατοποθέτηση του ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να συστήνει το να μην φορούν μάσκες οι άνθρωποι που δεν νοσούν ή δεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και αυτό είναι πιο επικίνδυνο. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την απαραίτητη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες».

Τσιόδρας: «Αυτά είναι τα καλύτερα δυνατά μέτρα»

Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε έναν καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σε χθεσινή του τοποθέτηση τόνισε ότι μέτρα σαν αυτά που παίρνει η Ελλάδα είναι τα καλύτερα δυνατά. «Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης τς εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

Χαρδαλιάς: Απαράδεκτη η εικόνα στις τράπεζες και στις παραλίες

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αφού ανακοίνωσε τη θέση σε κατάσταση «καραντίνα» πέντε (5) δήμων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και αυτός της Ξάνθης [διαβάστε περισσότερα εδώ] τόνισε ιδιαίτερα την κρισιμότητα των ημερών που έρχονται. «Ο Απρίλης θα είναι κρίσιμος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση στα μέτρα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εικόνα που είδαμε με τις «ουρές» στις τράπεζες και τους «συνωστισμούς» στις παραλίες των Αθηνών ή στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης η οποία, άλλωστε, «έκλεισε» σήμερα με απόφαση του Δημάρχου της πόλης και του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και για τις επόμενες 14 μέρες.