Κορονοϊός, Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Σε καραντίνα ΚΑΙ ο Δήμος Ξάνθης!

Νίκος Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα επιβάλλονται για να τηρούνται - Εκπέμπουμε SOS σε όλους τους κατοίκους (και) της Ξάνθης»

Από τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 ημέρες σε «καραντίνα» μπαίνει, μαζί με άλλους τέσσερις (4) δήμους της χώρας (ο ένας είναι ο Δήμος Μύκης ο οποίος ήταν ήδη σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας) και ο Δήμος της γειτονικής Ξάνθης.

«Εκπέμπουμε SOS», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε το απόγευμα τα νέα, έκτακτα μέτρα. «Εκπέμπουμε SOS στους κατοίκους αυτών των δήμων να υπακούσουν στα μέτρα», συμπλήρωσε.




Εξειδικεύοντας το καθεστώς της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού στους πάντε δήμους της χώρας που κατεβάζουν «ρολά», ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα απαγορεύεται ΚΑΘΕ μετακίνηση πολίτη από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 08:00 το πρωί, ενώ παράλληλα θα ισχύουν ΚΑΙ χρονικοί περιορισμοί στις όποιες απαραίτητες μετακινήσεις.

Για παράδειγμα, η βόλτα του κατοικιδίου θα επιτρέπεται μόνον για 15 (!) λεπτά και μόνον πέριξ της οικίας του ιδιοκτήτη, ενώ η μετάβαση σε τελετές περιορίζεται μόνον στις κηδείες όπου επιτρέπεται η παρουσία μόνον των συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού!

Στο «παιχνίδι» της «καραντίνας» του Δήμου Ξάνθης μπαίνει πλέον και ο Ελληνικός Στρατός ο οποίος θα κληθεί άμεσα να ενισχύσει με εξοπλισμό αλλά και προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο του νομού.

Αναλυτικά, αναστέλλονται οι εξαιρέσεις στην κίνηση στις εξής περιπτώσεις:

  • Κίνηση παροχής βοήθειας ανάγκης (Β4). Αυτή θα γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από τους οικείους δήμους)
  • Μετάβαση σε τελετή (Β5). Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση κηδείας, στην οποία θα παραβρίσκεται μόνο το στενό συγγενικό περιβάλλον του νεκρού.
  • Σωματική άσκηση – κίνηση για τις ανάγκες κατοικιδίου (Β6). Μοναδική εξαίρεση η κίνηση κατοικιδίου που θα επιτρέπεται για 15 λεπτά πέριξ της οικίας του κατόχου.
  • Επίσης στα σούπερ μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τ.μ. χώρου

«Εκπέμπουμε SOS να μείνουν σπίτι τους οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος» είπε ο κ. Χαρδαλιάς για να καταλήξει: «Θα είναι αυστηρός ο έλεγχος των μέτρων, όσο πιο πιστά τα ακολουθήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα αρθούν».