Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου: Αναξιόπιστα τα περί «κορονοχαρατσιού» στις κηδείες

Βολές κατά τους «γράφοντες και καταγράφοντες άνευ οιασδήποτε κριτικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας» από τον Μητροπολίτη Στέφανο-Δεν υφίσταται καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση κατά την τέλεση των νεκρώσιμων Ακολουθιών-Αλλάζει η διαδικασία, όχι το ποσό

Με αγανάκτηση και προβληματισμό αντιμετώπισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος τα όσα γράφτηκαν σε μερίδα του τοπικού Τύπου της Καβάλας περί «κορονοχαρατσιού» στους πολίτες για την τέλεση των νεκρώσιμων Ακολουθιών.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος κάνει λόγο για «γράφοντες και καταγράφοντες άνευ οιασδήποτε κριτικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας οι οποίοι αποτελούν αποτέλεσμα κριτικής ανεπάρκειας και απαράδεκτης συμπεριφοράς εναντίον της Ι. Μητροπόλεως» και ξεκαθαρίζει ότι ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα συνεχίζει να ισχύει και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση στους δημότες.

Αλλάζει η διαδικασία και όχι το ποσό

Με ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου τονίζει ότι μέχρι τώρα οι πολίτες πλήρωναν 100 ευρώ για τις νεκρώσιμες Ακολουθίες και για την ταφή, ήτοι στον δήμο Καβάλας και στο Δημοτικό Κοιμητήριο. Από τούδε όμως, σε συνεννόηση και με τον δήμο Καβάλας και με δεδομένο ότι δεν γίνονται λειτουργίες στις ενορίες, οι νεκρώσιμες Ακολουθίες θα τελούνται στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων και ο πολίτης θα πληρώνει 50 ευρώ στην ενορία, λαμβάνοντας τη νόμιμη απόδειξη, με το ποσό να  πηγαίνει για το φιλανθρωπικό έργο της οικείας Μητρόπολης (Τραπέζι της Αγάπης κτλ) και 50 ευρώ στο Δημοτικό Κοιμητήριο. Συνεπώς αλλάζει η διαδικασία και όχι το ποσό.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτου Στεφάνου

Με αφορμή αναξιόπιστες δημοσιεύσεις και άκριτες αναρτήσεις από μερίδα των Τοπικών Μέσων Επικοινωνίας τού γραπτού και του ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με την τέλεση των νεκρωσίμων Ακολουθιών στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καβάλας, από την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ με πολύ λύπη επισημαίνεται ότι:

Ούτε η δημοσίευση «ακριβότερες οι κηδείες στην Καβάλα από 1η Απριλίου» ευσταθεί, ούτε η ανάρτηση «κορονοχαράτσι στις κηδείες» ισχύει, αφού προφανώς αποτελούν αποτέλεσμα κακής και ίσως βιαστικής πληροφόρησης. Η όποια παρέμβαση και διορθωτική κίνηση από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην ωφέλιμη και ασφαλή για όλους διόρθωση κενών και παραλείψεων, με την διασφάλιση της νομοτύπου διαχειρίσεως των χρηματικών ποσών, που αφορούν στην τέλεση των εξοδίων Ακολουθιών στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καβάλας, με την κοπή νομίμου αποδείξεως, κατά το μέρος που αφορά την Ιερά Μητρόπολη και τα εξαρτώμενα από αυτήν Νομικά Πρόσωπα των ιερών Ναών.

Ό,τι, λοιπόν, έχει καθιερωθεί και συμβαίνει από ετών, όταν πρόκειται περί ιεροπραξίας στους ιερούς ενοριακούς Ναούς ή στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καβάλας, εξακολουθεί να ισχύει χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση και ασφαλώς χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Η διαφάνεια και η χρηστότητα της διαχειρίσεως ακόμη και «του ελαχίστου οβολού» των συνδημοτών χριστιανών μας είναι υποχρέωση και καθήκον όσων βρισκόμαστε κοντά τους στις δύσκολες ώρες της διαχειρίσεως του ανθρωπίνου πόνου και της δοκιμασίας, ιδιαίτερα μάλιστα του θανάτου οικείων προσώπων. Σε αυτήν την προσπάθεια η τοπική μας Εκκλησία συμπορεύεται με τον Δήμο της Καβάλας και μέσα από την λειτουργία του Δημοτικού Κοιμητηρίου, υπηρετώντας πάντοτε το κοινό καλό και υποστηρίζοντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς οι εν λόγω γράφοντες και καταγράφοντες άνευ οιασδήποτε κριτικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας αποτελούν αποτέλεσμα κριτικής ανεπάρκειας και απαράδεκτης συμπεριφοράς εναντίον της Ι. Μητροπόλεως, που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό όλων των αναξιοπαθούντων και όλων των απόρων κεκοιμημένων αδελφών μας, των οποίων και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες. Γνωρίζουν, άλλωστε, οι ιδιοκτήτες των Γραφείων Τελετών.

Λίγη συναίσθηση και ελάχιστος αυτοέλεγχος δεν βλάπτει κανέναν, αντιθέτως ωφελεί στην ενότητα και στην σύμπραξη μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Έλεος πια!