π. Εμμανουήλ: Δεν έγραψα εγώ το άρθρο για τον «ευλογημένο» κορονοϊό! Συγνώμη για την ακούσια αναστάτωση…

Με επιστολή του στο KAVALA POST ο Καβαλιώτης ιερέας αποποιείται της «πατρότητας» του κειμένου που ο ίδιος ανήρτησε στη Σελίδα της ενορίας του στο facebook - Τι «δείχνουν» τα Screen Shots που δημοσιεύουμε - Πού ξεκινά και πού σταματά η αντικειμενική ευθύνη ενός «διαχειριστή» Σελίδας

Το βράδυ του Σαββάτου 4 Απριλίου 2020 το KAVALA POST αναδημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «Ο ευλογημένος κορόνα ιός» το οποίο είχε αναρτήσει στις 29 Μαρτίου 2020 [ώρα 19:11] στη Σελίδα «Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Καβάλας» στο facebook ο εφημέριος του ναού π. Εμμανουήλ Κατσικαλάκης [διαβάστε το κείμενο εδώ].

Να σημειωθεί ότι το site μας δεν πήρε θέση επί των γραφομένων του κειμένου, απλά το έθεσε στη διάθεση των αναγνωστών, θεωρώντας ότι εντός του περιέχονται θέσεις και απόψεις που, αν μη τι άλλο, δεν έχουν εκφραστεί ούτε από την τοπική μας Εκκλησία ούτε και από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας και μάλιστα για ένα «φλέγον» θέμα της επικαιρότητας που απασχολεί όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, την πανδημία του κορονοϊού.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου μας, περί τα μεσάνυχτα χθες, το κείμενο «Ο ευλογημένος κορόνα ιός» «κατέβηκε» από τη Σελίδα της ενορίας Αγίας Βαρβάρας Καβάλας και, σχεδόν παράλληλα, δεχθήκαμε μήνυμα από τον ίδιο τον πατέρα Εμμανουήλ στο οποίο μας γνωστοποιούσε ότι το κείμενο δεν το είχε γράψει ο ίδιος, αλλά αποτελούσε «κοινοποίηση από έτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης» και ότι «απεστάλη μέσω viber» από κάποια άλλη ομάδα ονόματι «Πνευματικός Αγών».




Επειδή οι ισχυρισμοί του π. Εμμανουήλ δεν προκύπτουν από πουθενά [βλ. παρακάτω] του ζητήσαμε εγγράφως να μας αποστείλει τις όποιος ενστάσεις του επί του θέματος για να τις δημοσιεύσουμε, όπως και έγινε.

Η επιστολή Εμμανουήλ στο KAVALA POST

«Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε στο “Kavala post” το ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο “ο ευλογημένος ιός” διευκρίνισα ότι αποτελεί κοινοποίηση δημοσίευσης από έτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και δε γράφτηκε από μένα , όπως λανθασμένα γράφτηκε. Προσφάτως αποσύρθηκε από την ομάδα στην οποία έγινε η κοινοποίηση διότι μέρος του περιεχομένου δεν εκφράζει τις προσωπικές πεποιθήσεις μου . Συγγνώμη για την ακούσια αναστάτωση που προκλήθηκε . Ο Θεός να μας ελεεί και να μας διορθώνει όλους.. και με την βοήθεια όλων μας να μας απαλλάξη από αυτόν τον φοβερό αόρατο και θανατηφόρο ιό».
π.Εμμανουήλ

Τα δεδομένα

Η Σελίδα «Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας» στο facebook είναι μια δημόσια ομάδα (Public Group) με τις όποιες αναρτήσεις, πρωτογενείς ή δευτερογενείς, γίνονται εκεί να είναι διαθέσιμες στο σύνολο της «κοινότητας» των χρηστών του εν λόγω Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης (εξ ου και η δική μας «πρόσβαση» σε αυτή).

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε τα όσα είδαμε κατά καιρούς να αναρτούνται εκεί και θα περιορίσουμε τις παρατηρήσεις μας στην επίμαχη ανάρτηση του άρθρου «Ο ευλογημένος κορόνα ιός».

Το κείμενο αυτό ανήρτησε ο διαχειριστής της Σελίδας π. Εμμανουήλ (Μανώλης Κατσικαλακης). Επρόκειτο για πρωτογενή ανάρτηση που έφερε το όνομα και, άρα, την «υπογραφή» του. Σε κανένα σημείο δεν υπήρχε είτε ένδειξη περί «κοινοποίησης» είτε η αναφορά κάποιας άλλης «πηγής».

Τα Screen Shots είναι χαρακτηριστικά. Δείτε τη δημοσίευση όπως την αποτυπώσαμε προτού αυτή «κατέβει»:

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ο π. Εμμανουήλ όντως είναι ο «συγγραφέας» του κειμένου αυτού. Ωστόσο, ο ίδιος δεν φρόντισε εξ αρχής να «σημάνει» τον αληθινό συντάκτη. Ούτε καν να επισημάνει ότι «μέρος του περιεχομένου του δεν εκφράζει τις πεποιθήσεις του».

Αντ’ αυτού, άφησε ελεύθερο το «πεδίο» έτσι ώστε η ανάρτηση να λάβει 41 επιδοκιμαστικά emoji (Likes κτλ.) αλλά και σχόλια πιστών, τα οποία στο σύνολό τους έσπευδαν να δώσουν συγχαρητήρια στον ίδιο (!) αναγνωρίζοντάς τον ως τον άνθρωπο «πίσω» από τις σκέψεις αυτές. Ο ίδιος απλά τα «καλωσόρισε» και, εννοείται, δεν αποποιήθηκε ούτε την ιδιότητα του συντάκτη του κειμένου ούτε και το «μέρος» εκείνο του περιεχομένου που, όπως λέει σήμερα, «δεν εκφράζει τις πεποιθήσεις» του.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ανάρτηση έγινε στις 29 Μαρτίου 2020, δηλαδή μία ολόκληρη εβδομάδα ακριβώς πριν την αναδημοσιεύσουμε εμείς. Στο μεσοδιάστημα αυτό, εννοείται επίσης, ουδεμία «κίνηση» έγινε από μέρους του π. Εμμανουήλ (η ανάρτηση «κατέβηκε» μετά τη δημοσίευση του δικού μας άρθρου).

Περί «ευθύνης» στα Social Media

Η «παρουσία» όλων μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένα δημόσιο «βήμα». Ό,τι γράφουμε «εκεί», ενέχει ισχύ δημόσιας «δήλωσης». Ό,τι δε, επιλέγουμε να κοινοποιούμε, προφανέστατα τυγχάνει της επιδοκιμασίας μας. Άλλως, φροντίζουμε να το επισημαίνουμε.

Το παραπάνω «αξίωμα» ισχύει τόσο για τα προσωπικά προφίλ όσο και για τις παντός τύπου Σελίδες στο facebook, εφόσον βέβαια αυτές είναι «δημόσιες» (εξαιρούνται, εννοείται οι «μυστικές» ή «κλειστές» ομάδες, ακόμα και οι όποιες αναρτήσεις είναι διαθέσιμες μόνον σε διαδικτυακούς «φίλους»).

Εξ αυτών των δεδομένων και μόνον, ο π. Εμμανουήλ και ο κάθε πολίτης ο οποίος, μάλιστα, εκπροσωπεί έναν φορέα (την τοπική Εκκλησία, εν προκειμένω), οφείλει να είναι, αν μη τι άλλο, πιο προσεκτικός για να μη γίνονται «παρεξηγήσεις» και οι «εξηγήσεις» που (εκ των υστέρων) δίδονται, αδυνατούν να «μαζέψουν» τις όποιες εντυπώσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί. Εκούσια ή «ακούσια»…