Ένας Καβαλιώτης στέλνει μήνυμα από την Αμερική: Αν ξέρατε τι βιώνουμε στη Νέα Υόρκη, θα μένατε ΟΛΟΙ σπίτι!

Ο Κώστας Ευκαρπίδης, μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «Φίλιπποι» περιγράφει αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ - Ο Τραμπ που «εξάντλησε κάθε θεωρία συνωμοσίας», τα φορτηγά-ψυγεία έξω από τα νοσοκομεία και οι νεκροί Έλληνες ομογενείς από τον κορονοϊό

Ο Κώστας Ευκαρπίδης έχει καταγωγή από τους Φιλίππους Καβάλας. Είναι μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νομού Καβάλας Νέας Υόρκης «Φίλιπποι».

Ως οικονομολόγος εργάζεται σε εταιρία σχετικού αντικειμένου, ζει στο προάστιο Manhasset το οποίο βρίσκεται 25 λεπτά από το Μανχάταν. Πλέον είναι «κλειδωμένος» στο σπίτι του, ομοίως και η οικογένειά του, λόγω της επέλασης του κορονοϊού COVID-19: Η σύζυγός του Πλούμη, αλλά και το «στράτευμα», όπως είπε χαριτολογώντας, τα τρία του παιδιά, η Ελένη, ο Παναγιώτης και ο Αλέξανδρος.

Ο κ. Ευκαρπίδης περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο gazzetta.gr αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της ανθρώπινης ζωής, τη Νέα Υόρκη, η οποία μετατράπηκε σε… προπύργιο της κολάσεως και «υποδουλώθηκε» μέσα σε λίγες μέρες στον κορονοϊό.

«Γιατί δεν νιώθω φόβο»

Ο «εγκλεισμός» στο σπίτι είναι ο μοναδικός τρόπος για να μείνουν όλοι ασφαλείς. «Δε νιώθω φόβο γιατί παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μένουμε στο σπίτι, οτιδήποτε φαγώσιμο παραγγέλνουμε πλένεται με ευλάβεια και γενικώς απολυμαίνουμε το κάθε τι. Δουλεύουμε όλοι από το σπίτι. Η ανησυχία μας και ο φόβος είναι γι’ αυτούς που πρέπει να πηγαίνουν στην δουλειά τους και για φίλους μας που είναι νοσηλευτές και γιατροί, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες και δεν έχουν επιλογές προστασίας», είπε.




Η Νέα Υόρκη εξελίσσεται σε ανθρώπινη κόλαση και παράλληλα, είναι ο… παράδεισος του κορονοϊού. Τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έρθει η κορύφωση του δράματος. Κατατέθηκε μέχρι και η πρόβλεψη ότι, αυτό που θα ζήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε χειρότερο και από το Περλ Χάρμπλορ ή την 11η Σεπτεμβρίου. Τούτο δεν έχει να κάνει με την ανθρώπινη απειθαρχία, αλλά με το γεγονός ότι ο ιός βρήκε το κατάλληλο μέρος για τη διασπορά του.

Ο ιός βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να εξαπλωθεί…

«Οι πολίτες ακολούθησαν τα μέτρα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν καλά τη δουλειά τους ως προς το κομμάτι της ενημέρωσης. Το πρόβλημα της Νέας Υόρκης είναι ότι ζούμε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται τη μέρα μέσω του μετρό, στοιβαγμένοι και ο ιός βρήκε το τέλειο περιβάλλον για να εξαπλωθεί», είπε.

Κατατέθηκε μέχρι και η πρόβλεψη ότι, αυτό που θα ζήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε χειρότερο και από το Περλ Χάρμπλορ ή την 11η Σεπτεμβρίου

Οι συνθήκες διαβίωσης των Νεοϋορκέζων συνδυάστηκαν με δύο ακόμη δεδομένα: Ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την επιθετικότητα του συγκεκριμένου ιού στον σωστό χρόνο, συν τοις άλλοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εξάντλησε κάθε θεωρία συνωμοσίας, αλλά και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πριν αντιληφθεί τελικώς το μέγεθος του προβλήματος. Κατά επέκταση, περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση. «Τα σχολεία, για παράδειγμα, έκλεισαν αργότερα από τις ημερομηνίες που πρότεινε ο Κυβερνήτης. Ο Δήμαρχος -κατά την γνώμη μου- ήταν ανεπαρκής. Χάθηκαν περίπου 10 μέρες χωρίς λόγο. Τώρα διανύουμε την 3η εβδομάδα “εγκλεισμού”. Τα σχολεία έκλεισαν στις 16 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στα προάστια 5 ημέρες νωρίτερα. Τα μαγαζιά έκλεισαν στις 22 Μαρτίου», αναφέρει ο κ. Ευκαρπίδης.

Μετά το πρώτο πακέτο περιοριστικών μέτρων, ακολούθησαν και άλλα ακόμη. Όσο δηλαδή εξαπλωνόταν ο ιός και ο καθένας αντιλαμβανόταν τη δύναμή του, έγινε αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων. «Σήμερα (6 Απριλίου 2020) δόθηκε παράταση στην καραντίνα έως και τις 29 του μήνα. Σήμερα, επίσης, ο Κυβερνήτης αποφάσισε την αύξηση του προστίμου (σ.σ.: για όσοι κυκλοφορούν χωρίς λόγο) από τα 500 δολάρια στα 1.000 δολάρια για τους παραβάτες. Είναι επιτακτικό να μείνουν όλοι σπίτι για να ξεπεραστεί η κορύφωση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως, η πόλη της Νέας Υόρκης καθυστέρησε περισσότερο από ότι τα προάστιά της», συμπλήρωσε.

Οι κανόνες κυκλοφορίας δεν είναι διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στα… λημέρια. «Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν με ωράριο και δρομολόγια Σαββατοκύριακου για να εξυπηρετούνται όσοι δουλεύουν σε επαγγέλματα που είναι ακόμη απαραίτητα (νοσηλευτές κτλ). Η Νέα Υόρκη μετατράπηκε σε μια έρημη πόλη. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω, είναι σα να είναι δύο τα ξημερώματα, καθημερινή μέρα», αναφέρει ο Έλληνας ομογενής.

Μεταξύ των νεκρών είναι και Έλληνες της ομογένειας. Μόνο εγώ ξέρω για τουλάχιστον 15 συμπατριώτες μου

«Έξω από τα νοσοκομεία έχει φορτηγά-ψυγεία γιατί τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει»

«Πήγαμε στις αντοχές του το υγειονομικό σύστημα. Αν δηλαδή μπορεί να κουβαλήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παροχής φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν προβληθεί»… Τα λόγια του Κώστα Ευκαρπίδη περιγράφουν με γλαφυρότητα, αλλά και ακρίβεια αυτό που συμβαίνει, εικονοποιώντας την κατάσταση: «Όλα τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Υπάρχουν φορτηγά-ψυγεία έξω από αυτά. Σε κάποιες περιοχές, τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να δέχονται άλλα πτώματα, οπότε τα νοσοκομεία πρέπει να τα κρατάνε περισσότερο καιρό. Γι’ αυτό και τα φορτηγά-ψυγεία είναι έξω από αυτά. Κάθε νοσοκομείο έχει 10-20 νεκρούς την μέρα. Μερικά, ακόμη περισσότερους!».

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος στη Νέα Υόρκη, οδήγησε τους επικεφαλής σε μια στυγνή οδηγία. «Η οδηγία είναι ότι πας στο νοσοκομείο μόνο όταν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά. Με λίγα λόγια αν δεν μπορείς να αναπνεύσεις! Αν πας στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα σε στέλνουν σπίτι. Τα νοσοκομεία δέχονται μόνο αυτούς που πάνε κατευθείαν στην εντατική μονάδα. Ως εκ τούτου, πολλοί προσπαθούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα μένοντας στο σπίτι και σε επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό τους».

«Πληγωμένη» και η Ελληνική ομογένεια

«Πληγωμένη» είναι και η ελληνική ομογένεια. Ο κ. Ευκαρπίδης είναι ενεργό μέλος, καθώς πέρα από αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νομού Καβάλας Νέας Υόρκης «Φίλιπποι» είναι και εις εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης και παράλληλα παρουσιάζει την εκπομπή «ΠΑΟΚ Παντού» η οποία μεταδίδεται καλωδιακά σε Νέα Υόρκη, Φλόριντα και Καναδά.

«Μεταξύ των νεκρών είναι και Έλληνες της ομογένειας. Μόνο εγώ ξέρω για τουλάχιστον 20 συμπατριώτες μου. Ελπίζω να μην έχουμε άλλους, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Έχω και φίλους οι οποίοι προσβλήθηκαν από κορονοϊό, νοσηλεύτηκαν και πλέον είναι σπίτι. Μου είπαν ότι, έτσι όπως ένιωθαν, αισθάνθηκαν ότι δεν θα έβγαιναν ποτέ», αναφέρει ο Καβαλιώτης κάτοικος της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί μαζί με φίλους του δημοσιογράφους να καταγράψει συνολικά τους νεκρούς Έλληνες της ομογένειας, όσους νοσούν, αλλά και όσους ανάρρωσαν.

*Πηγή: gazzetta.gr

Ο Καβαλιώτης Κώστας Ευκαρπίδης «Μένει Σπίτι» στη Νέα Υόρκη, μαζί με την οικογένειά του, τα βιβλία του και τη μεγάλη του αγάπη, τον ΠΑΟΚ

Το μήνυμα στους συμπατριώτες τους στην Καβάλα

Το KAVALA POST ήρθε σε επικοινωνία με τον Κώστα Ευκαρπίδη, η σκέψη του οποίου είναι πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα, στην Καβάλα και στους Φιλίππους και με αφορμή το δράμα το οποίο βιώνει όλη η υφήλιος το μήνυμα που στέλνει στα πάτρια εδάφη είναι λιτό και ξεκάθαρο: «Οι θάνατοι δείχνουν κάποια σχετική σταθεροποίηση τις τελευταίες 2 μέρες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό είναι προσωρινό διάλειμμα ή η αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Πρέπει να προσέχετε πολύ εκεί στην πατρίδα, να μείνετε σπίτι και να τηρείτε τους κανόνες».

Ο κ. Ευκαρπίδης δεν αψηφάει ούτε τις οικονομικές δυσκολίες οι οποίες θα ακολουθήσουν την υγειονομική κρίση, ενώ ήδη η ανεργία έχει εκτοξευτεί και στην Αμερική, ωστόσο, όπως λέει, αυτό που προέχει τώρα είναι η υγεία, να μη νοσήσουν και να μην πεθάνουν άλλοι άνθρωποι.