Κορονοϊός, Ελλάδα: 81 οι νεκροί. 77 νέα κρούσματα, 90 σε κρίσιμη κατάσταση

Τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 1.832 - Οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου 2020 77 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τη χώρα να μετρά συνολικά 1.832 ασθενείς Covid-19, εκ των οποίων 55% είναι άνδρες. Ο λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 28.584 κλινικά δείγματα για τον κορονοϊό.

Όπως είπε, 501 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 679 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσματα κορονοϊού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 90 διασωληνωμένους, εκ των οποίων, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους βαριά ασθενείς, 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τη χώρα να μετρά 81 νεκρούς από τον κορονοϊό, εκ των οποίων 23 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Αισιόδοξα τα νέα. Έρευνα για τον κορονοϊό σε εγκύους

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια αισιόδοξη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους που διαγνώστηκαν θετικές στον κορονοϊό. Όπως είπε, η μελέτη σε 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη, έδειξε πως το 86% παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της ασθένειας Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός. Επιπλέον, κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε μολυσμένο από τον ιό.




Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε εκτενώς και στη συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο τη στιγμή που ελάχιστες χώρες Αυστρία και Δανία συζητούν άρση των μέτρων, η Ιαπωνία ανακοινώνει πως κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσηες πως η Γουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό. Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους.

«Δεν είναι αυτή η ώρα για άρση των μέτρων περιορισμού»

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η επικρατέστερη επιλογή για την χαλάρωση των μέτρων θα αφορά σε μια εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων. Παρομοίασε την διαδικασία εμ την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. «Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο όμως και του Κέντρου αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που σημείωσαν πως δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν τα μέτρα περιορισμού από τον κορονοϊό.

Οι κομάντος του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως από την Τετάρτη το σύστημα υγείας αποκτά «Κομάντος», καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, ξεκινούν επισκέψεις κατ’ οίκον από 500 ειδικές μονάδες, με ένα κονδύλι περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποστολή των Κινητών Ομάδων είναι κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορονοϊού Covid-19, διαδικασία που χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την αποφυγή διάδοσης του ιού στην επόμενη φάση, όταν δηλαδή αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Εκτός από την ενεργοποίηση αυτών των Κινητών Ομάδων, με προσωπικό που θα προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα τρίμηνο, θα ενισχυθεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ με 100 άτομα, συνθέτοντας έτσι ένα πλαίσιο άμεσης δράσης.

Το «ευχαριστώ» Τσιόδρα σε γιατρούς και νοσηλευτές

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες φαρμακευτικής αγωγής και προφύλαξης για εργαζόμενους στις υπηρεσίας υγείας. Όπως είπε, εγκρίθηκαν επιπλέον μάσκες υψηλής προστασίας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο λοιμωξιολόγος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό καθημερινά. «Η Ισπανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε γιατρούς και νοσηλευτές» σχολίασε, τονίζοντας πως οι ασθενείς Covid-19, μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ανέρχονται σε 15.000, ήτοι το 14% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην Ιταλία ο ίδιος αριθμός υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος περιέγραψε πως συνάδελφοί του στην Ιταλία συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ανεξαρτήτως ειδικότητας. «Ομάδα πνευμονολόγων από μεγάλο νοσοκομείο της Ιταλίας μου έστειλε μήνυμα, ότι είμαστε όλοι μέρος μια ομάδας» είπε.

Ειδική μνεία όμως θέλησε να κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας και με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. «Νοσηλεύτριες και νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε και τόνισε πως οι εργαζόμενοι αυτοί αποδεικνύουν καθημερινά τη συμπόνοια, τη γενναιότητα και το θάρρος. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε μάλιστα εκτίμηση του ΠΟΥ, πως χώρες με ελλείψεις σε προσωπικό στην Υγεία θα πρέπει να αυξήσουν τις προσλήψεις κατά μέσο όρο 8% ετησίως, προκειμένου να ανταποκριθούν στη δημόσια υγεία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως γνωρίζει πως νοσηλευτές και γιατροί υπόκεινται συχνά σε σωματική και ψυχολογική βία εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για προσωπικές θυσίες, είπε, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που υπερβάλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την περίθαλψη. «Η προστασία τους να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα» σχολίασε κλείνοντας και έστειλε τις ευχαριστίες του υπουργού Υγείας και όλων όσων εργάζονται στο υπουργείο «για την τιτάνια προσπάθεια».

Αναλυτικά η ενημέρωση από Χαρδαλιά-Τσιόδρα

Ν.ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία. Η προσπάθεια, όπως είναι αντιληπτικό, συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε απόφαση που είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους έρχονται από το εξωτερικό ή αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε έχουν περάσει τα σύνορα, είτε αποτελούν στενές επαφές, έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίοι ελέγχονταν καθημερινά για την τήρηση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας. Όλοι τους ανήκουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες που έχει δοθεί προτεραιότητα στην παρούσα χρονική στιγμή.

Υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή επαναπατρίζονται συμπολίτες μας που είτε χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας, η οποία δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο τους, είτε δεν έχουν πού να μείνουν είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω για ακόμη μία φορά ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και θα ήθελα να το τονίσω επειδή βλέπουμε να αναπτύσσεται μία συζήτηση περί αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί. Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση.

Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση.

Είναι σαφές ότι στη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν ειδικοί επιστήμονες.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε αλλά χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται επιμονή στο στόχο. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο.

Και όπως έχουμε πει, φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, προβλέπεται η συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12/4 έως και 20/4, δηλαδή και για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Επίσης, στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις ημέρες, είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική και θέλω να εξηγήσω το γιατί.

Αυτή τη στιγμή στην Αττική, για να πάρουμε ένα παράδειγμα, από την έναρξη της επιδημίας είχαμε 1.082 κρούσματα. Ενεργά σήμερα τα 712. 712 συμπολίτες μας δεν έχουν αναρρώσει ακόμα.

Από αυτούς οι 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ’ οίκον. Επίσης, σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο, είτε κατ’ οίκον, λόγω στενών επαφών ή εισόδου στη χώρα, μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα.

Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας, αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό. Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω για μια πρωτοβουλία που προάγει την πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Το Covid19.gov.gr αποτελεί πλέον τον κεντρικό κόμβο πληροφόρησης της κυβέρνησης για όλες τις πολιτικές, για όλες τις δράσεις των Υπουργείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εκεί θα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλα τα μέτρα των Υπουργείων, ερωταπαντήσεις που παρέχουν εξηγήσεις για κάθε βασική πολιτική.

Στατιστική απεικόνιση του κρουσμάτων, απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών και αυτή η υπηρεσία θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας θα ήθελα και εγώ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας να εκφράσω εκ μέρους όλων αυτών που είμαστε επιχειρησιακά στην πρώτη γραμμή της μάχης, την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς τους συναδέλφους της πρώτης γραμμής που αγωνίζονται στα ζητήματα της υγείας.

Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα στελέχη υγείας που δίνουν άοκνα και με αυταπάρνηση τη δική τους μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να προστατεύουν την υγεία όλων μας σε αυτήν την πανδημία.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, τις τελευταίες εβδομάδες οι ζωές όλων μας έχουν αλλάξει. Η καθημερινότητά μας έχει πλήρως ανατραπεί. Δεν μπορούμε όμως, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω.

Γιατί, αυτό που διακυβεύεται, είναι η ανθρώπινη ζωή. Οφείλουμε να την προστατεύσουμε και ο τρόπος για να το πετύχουμε παραμένει ένας. Να μείνουμε πιστοί στα μέτρα, να επιμείνουμε στην προσπάθειά μας και να μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι.

Σας ευχαριστώ.

Σ.ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα περισσότερα από 1.363.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης έχουν καταγραφεί 76.370 θάνατοι, αλλά και περισσότεροι από 293.700 πολίτες που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον περισσότερα από 368.000 κρούσματα και 10.966 νεκρούς. Σήμερα ανακοινώνουμε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.832, εκ τον οποίων το 55% αφορά άνδρες. Έχουν συνολικά ελεχθεί 28.584 κλινικά δείγματα. 501 κρούσματα, δηλαδή το 27,3% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 679 το 37,1% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Το 72% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 81 θανάτους συνολικά στη χώρα. Το 28% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουμε κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία για εγκύους. Μια μελέτη με 43 έγκυες γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον ιό στη Νέα Υόρκη δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα. Το 86% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασε την πολύ ήπια μορφή της νόσου.

Βρέθηκαν δηλαδή αντίστοιχα ποσοστά ήπιας νόσου με τον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες SARS και γρίπης H1N1 που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκε μολυσμένο.

Σχετικά με πολλές συζητήσεις που έχουν αρχίσει ήδη για την άρση των μέτρων θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση. Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας.

Τη στιγμή που ελάχιστες χώρες προς το παρόν, όπως η Αυστρία και η Δανία, συζητούν άρση των μέτρων, κάποιες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Ουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Χρειάζεται να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για την πληθυσμό μας.

Έχει από κάποιους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού προταθεί πιθανά και η εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Αυτοί οι κύκλοι παρομοιάζουν τον τρόπο για να ξεπεράσουμε την πανδημία σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, να αφήσεις τα φρένα κάποιες φορές ξανά και ξανά ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός, χωρίς να τρακάρει, με προσοχή μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό.

Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, να μην ανατραπούμε στην πορεία. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ευρωπαϊκού CDC δήλωσαν το τελευταίο 24ωρο και δηλώνουν και σε εμάς κατηγορηματικά πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή.

Σήμερα εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για το νέο ιό, παράλληλα φυσικά με τη χρήση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών.

Επίσης μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές για τους υγειονομικούς μας.

Μέσα στις περιπτώσεις της διασποράς της νέας νόσου αναφέρονται σημαντικά ποσοστά επαγγελματιών υγείας οι οποίοι για πολλούς λόγους αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό.

Η Ισπανία έχει ίσως τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Στην Ισπανία 15.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι τώρα άρρωστοι ή σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα.

Στην Ιταλία σε πολλές περιοχές το ποσοστό σε υγειονομικούς είναι άνω του 10%. Εντωμεταξύ οι γιατροί μοιράζονται εικόνες συναδέλφων με αδιάβροχα μιας χρήσης, σάκους απορριμμάτων και άλλα αυτοσχέδια υλικά για να προστατευτούν από τον ιό.

Είναι σαν είμαι γιατρός σε ένα πόλεμο, δήλωσε συνάδελφος Ισπανός γιατρός. Ενώ Ιταλός συνάδελφος στη μαζική εξάπλωση της νόσου στην Ιταλία δήλωσε: «δεν υπάρχουν χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπεδικοί.

Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει».

Πριν από λίγα λεπτά ομάδα πνευμονολόγων από μεγάλο νοσοκομείο της χώρας μου έστειλε αντίστοιχο μήνυμα. Ότι είμαστε όλοι γιατροί μέρος μιας και μόνο ομάδας από τον διευθυντή μας μέχρι τον τελευταίο ειδικευόμενο.

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές. Χωρίς αυτές και αυτούς κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό.

Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε όλο το σύστημα υγείας.

Ιστορικά και σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει την συμπόνια, τη γενναιότητα και το θάρρος καθώς και στην τωρινή πανδημία.

Σημερινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις θα πρέπει να αυξήσουν το συνολικό αριθμό νοσηλευτών κατά ένα μέσο όρο 8% ετησίως το οποίο μάλιστα θα έχει και μικρό κόστος για την παγκόσμια υγεία.

Η παγκόσμια ημέρα υγείας νομίζω είναι μια ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τους υγειονομικούς μας που παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ως εκ τούτου έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και σε άλλα πλην του νέου ιού παθογόνα μικρόβια και ιούς.

Αντιμετωπίζουν μεγάλα ωράρια εργασίας, κόπωση, επαγγελματικό burn out, ψυχολογική επιβάρυνση, στίγμα και δυστυχώς, πιστέψτε με, το έχω δει με τα μάτια μου σε πολλαπλές περιπτώσεις, σωματική και ψυχολογική βία.

Θέλω να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτούς, γιατί με προσωπικές θυσίες υπερβάλλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την ποιοτική περίθαλψη η οποία αυτές τις δύσκολες στιγμές παρέχεται με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ασφαλείας.

Η προστασία τους πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα.

Επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους και του Υπουργού Υγεία Βασίλη Κικίλια και του επιτελείου του εδώ στο Υπουργείο αλλά και όλων μας για την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν στο μεγάλο αγώνα της πατρίδας μας τους τελευταίους μήνες έναντι της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ.