Κορονοϊός: Σε ισχύ ακόμα «σκληρότερα» μέτρα για την κυκλοφορία ενόψει του Πάσχα

Εφεξής μετακίνηση προς την ύπαιθρο μόνον με το Ε1 - Αυστηροί έλεγχοι σε διόδια-λιμάνια-σταθμούς ΚΤΕΛ κτλ. - Διπλασιασμός των προστίμων και αφαίρεση πινακίδων - «Άκυρο» στην παράδοση κατ' οίκον του Αγίου Φωτός από τους δήμους - Πρόστιμο και στους... fake εργαζόμενους

Ακόμη μία έκκληση για «πειθαρχία» όλων των πολιτών ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου 2020 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «προστατέψουμε την ύπαιθρο, τα χωριά και τα νησιά μας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιβολή ακόμη πιο «σκληρών» μέτρων που θα ισχύουν από σήμερα κιόλας.

Συγκεκριμένα, είπε πως σε κάθε σταθμό διοδίων της χώρας θα υπάρχει κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων. Η μετακίνηση προς την ύπαιθρο θα επιτρέπεται μόνο σε μόνιμους κατοίκους και μόνο κατόπιν της επίδειξης του Ε1 που θα αποδεικνύει πως μεταβαίνουν στη μόνιμη κατοικία τους και αυτό χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στην πόλη μέχρι τη λήξη των μέτρων, όποτε κι αν αυτή γίνει.




Αντίστοιχα, έλεγχοι θα εφαρμόζονται στα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων.

Σε περίπτωση που κάποιος «πιαστεί» να μετακινείται εντός της χώρας δίχως να συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ισχύοντος, ήτοι 300 αντί για 150 ευρώ, ενώ θα αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος με το οποίο μετακινείται για 60 μέρες και θα αναγκάζεται ο οδηγός να επιστρέψει.

Πρόστιμα και στους… fake εργαζομένους και στις εταιρίες

Παράλληλα θα γίνονται έλεγχοι σε όσους φέρουν βεβαίωση εργασίας και αν διαπιστωθεί ότι η εταιρία ή ο φορές τον οποίο δηλώνουν ότι εργάζονται είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο τόσο στον… δήθεν εργαζόμενο όσο και στην δηλωμένη εταιρία.

«Άκυρο» στο… delivery του Αγίου Φωτός από τους δήμους

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε δήμους που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προβούν σε «διανομή κατ’ οίκον» του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης να το κάνουν. Για το θέμα, έχει ήδη ενημερωθεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Fake News τα περί άρσης των μέτρων…

Σχολιάζοντας τα “σενάρια” για άρση των μέτρων και πιθανές ημερομηνίες, είπε: “Η σχετική συζήτηση είναι αντικοινωνική και ανεύθυνη. Μετά το τέλος των μέτρων, στα τέλη Απριλίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την άρση των περιορισμών, έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε”, σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά λόγω του κορονοϊού.

Για ποιους εξαιρούνται τα μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε, ωστόσο, πως από τα μέτρα εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (μεταξύ άλλων). Αλλά και αυτές οι κατηγορίες, θα πρέπει να μετακινούνται μόνο για λόγους εργασίας, έχοντας μαζί τους φύλλο πορείας ή κάποιο αποδεικτικό που να δείχνει ότι μεταβαίνουν στην εργασία τους.

Επίσης εξαιρείται η μετακίνηση κατοίκων μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα τα οποία ανήκουν στον ίδιο δήμο, μόνο για τους εξής λόγους, μετά από την αποστολή μηνύματος στο 13033:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή