Γονείς Δήμου Καβάλας: Άμεσα εξοπλισμός στους μαθητές για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Κορονοϊός: Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου Καβάλας για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών με ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Για «άστοχες κινήσεις και επιλογές» του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την εφαρμογή στην πράξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με δεδομένο το «λουκέτο» στις εκπαιδευτικές μονάδες ελέω της πανδημίας του κορονοϊού κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι γονείς μαθητών σχολείων του Δήμου Καβάλας.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας αναδεικνύει σε μακροσκελές δελτίο Τύπου που εξέδωσε τα όσα έχουν γίνει από την έναρξη της εφαρμογής του αναγκαστικού μέτρου της τηλε-εκπαίδευσης και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας άμεσα να μεριμνήσει για την «κάλυψη» των μαθητών με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία για τη «θωράκιση» των οικογενειών τους έναντι της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης.

Όχι στον εμπαιγμό! Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων!

«Έχει περάσει ένας μήνας με κλειστά τα σχολεία λόγω του κορονοϊού. Από την αρχή της πανδημίας ήταν αβέβαιος ο χρόνος της επαναλειτουργία τους, το γνωρίζαμε όλοι οι γονείς, αλλά κάναμε υπομονή για να μην μεταδώσουμε αυτήν την ανησυχία  στα παιδιά μας. Το Υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ασύγχρονης και σύγχρονης.

Συναισθανόμενοι την έκτακτη και απρόβλεπτη κατάσταση, στηρίξαμε όλες τις κυβερνητικές επιλογές για την εκπαίδευση, αποφύγαμε επιμελώς κάθε άσκοπη και άκοπη κριτική, έχοντας ως αποκλειστικό κοινό στόχο η κοινωνία μας να βγει χωρίς ανθρώπινες απώλειες από αυτόν τον εφιάλτη το συντομότερο δυνατόν.

Ως Ένωση, δεν είπαμε τίποτα για το απαρχαιωμένο και ανέτοιμο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), μέσω του οποίου έπρεπε να εγγράψουμε τα παιδιά μας και το οποίο για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν εκτός λειτουργίας, για το δύσχρηστο περιβάλλον εργασίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, το οποίο απαιτεί απαραίτητα τη συνδρομή του γονέα, για την διάκριση στην παροχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δημιουργεί ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός, ο οποίος υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας λόγω των διαχρονικών παραλείψεων των κυβερνήσεων.

Κυρίως όμως, σιωπήσαμε προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στο Υπουργείο για να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων οικογενειών στον απολύτως αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.

Στις 7/4/2020 το Υπουργείο με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζήτησε την καταγραφή σε επίπεδο σχολικών μονάδων των αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι τις 9/4/2020 ώρα 12.00’ (λιγότερο από 48 ώρες) με την ιδιότυπη «ποινή» ότι όποιο σχολείο δεν υποβάλει τις ανάγκες του εντός προθεσμίας, αποκλείεται από την συγκεκριμένη δράση!

Σε επίπεδο σχολείων του Δήμου Καβάλας, γνωρίζουμε καλά, ότι το σύνολο των Διευθυντών των σχολείων αποδόθηκε σε αγώνα δρόμου από τις βραδινές ώρες της 7ης/4 μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης/4, προκειμένου να τηρηθεί η προθεσμία και κανείς πραγματικά ευάλωτος μαθητής να μην στερηθεί του αναγκαίου εξοπλισμού. Όλα τα σχολεία υπέβαλαν τα αιτήματά τους, τα οποία το μεσημέρι της 8ης/4 μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας εστάλησαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Έχοντας τις πληροφορίες μας για άτυπες εντολές τα αιτήματα των Διευθυντών να μην υπερβούν το 30% του σχολικού δυναμικού, ήμασταν βέβαιοι ότι η δράση αυτή δεν καλύπτει το σύνολο των μαθητών, αλλά και ότι κάποιοι μαθητές που είχαν πραγματική ανάγκη, θα έμεναν χωρίς εξοπλισμό.

Και πάλι αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε τις εντολές αυτές και  τις δίκαιες διαμαρτυρίες πολλών οικογενειών, πιστεύοντας ότι πάρα πολύ σύντομα ο εξοπλισμός θα φτάσει στα χέρια των ευάλωτων μαθητών.

Την ίδια ημέρα (8/4) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει κάτω από την επικεφαλίδα «Όχι στη στείρα αντιπολίτευση, ναι στη συστράτευση όλων στην εθνική προσπάθεια» η δήλωση στη Βουλή της Υπουργού Παιδείας ότι  «έχει κατατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία πρόταση συνολικού ύψους άνω των 20 εκ. € για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ δαπανών εξοπλισμού σχολικών μονάδων (tablets, laptops), δράσεων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εξοπλισμού ΑΕΙ, εξοπλισμού οικονομικά ασθενών φοιτητών, στέγασης οικονομικά ασθενών φοιτητών».

Δυστυχώς, στις 9/4 με νεότερη εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας υπαναχώρησε από την προηγούμενη, «διευκρινίζοντας» ότι η καταγραφή των αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών / συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών).

Ενώ το Υπουργείο με τις παραπάνω άστοχες κινήσεις και επιλογές του εγκαταλείπει στην τύχη τους χιλιάδες μαθητές των οικονομικά ασθενών οικογενειών, των οικογενειών με δύο και περισσότερα παιδιά που διαθέτουν μόνο μία συσκευή (και αυτή η μία, είναι πάρα πολλές φορές ένα κινητό τηλέφωνο…), των οικογενειών που οι γονείς εργάζονται εξ αποστάσεως με χρήση του μοναδικού υπολογιστή στο σπίτι, αλλά και πάρα πολλών οικογενειών ιδιωτικών υπαλλήλων, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι – σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας – προσπαθούν να εξοικονομήσουν τα ελάχιστα χρήματα που έχουν απομείνει στα χέρια τους προκειμένου να αγοράσουν αποκλειστικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, την ίδια στιγμή με το από 10/4/2020 δελτίο τύπου του κάνει γνωστό ότι «οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν και θέματα πέραν των επαναλήψεων της έως σήμερα διδαχθείσας ύλης, κάνοντας χρήση μεθόδων τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης διδασκαλίας.»!

Και το πλέον εξοργιστικό είναι ότι με το από 11/4/2020 διαφημιστικό ψηφιακό «πανηγυρικό» έντυπό του, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του, προβαίνει σε απολογισμό 4 εβδομάδων αναφέροντας ότι  «Συνεχίζεται η ευρύτατη συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα #MENOYMEΣΠΙΤΙ #ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕΣΤΟΣΠΙΤΙ».

Προφανώς η συστράτευση αποκτά ετεροβαρή μορφή και ο ψηφιακός αποκλεισμός μαθητών αποτελεί  συνειδητή επιλογή, ενώ οι χαμηλοί τόνοι νοούνται ως αποκλειστική υποχρέωση των πολιτών και όχι ορισμένων  πολιτικών. Όλα αυτά για εμάς αποτελούν εμπαιγμό! Δεν είναι το θέμα μας αν ο εξοπλισμός θα ανήκει στους μαθητές, ας ανήκει στη σχολική μονάδα και ας είναι υποχρεωμένος ο μαθητής να το επιστρέψει.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ΑΜΕΣΑ να υλοποιήσει την αρχική του εξαγγελία για να παραδοθούν τάμπλετ και λάπτοπ στους μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη,  με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου εν όψει των Πανελληνίων Εξετάσεων. 

Να προβεί σε παροχή δωρεάν ηλεκτρονικού εξοπλισμού με ενιαίο τρόπο σε όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς το αργότερο μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Να μεσολαβήσει προς τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος και σύνδεσης διαδικτύου σε κανένα σπίτι με μαθητές και φοιτητές και να μην προχωρήσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από Τράπεζες και Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια μέχρι τις 31/12/2020.