Παρέμβαση σωματείων για τους εργαζόμενους στα super markets και στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στα πολυκαταστήματα τροφίμων εν μέσω κορονοϊού στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης

Με παρεμβάσεις σε μεγάλα super markets της πόλης της Καβάλας, παρα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση που επικρατούσε, ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 η παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Νομού Καβάλας στο πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τους εργαζομένους στα super markets. Συγκεκριμένα, μέλη του Σωματείου έδωσαν το «παρών» στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Με πανό, πικέτες και μεγάφωνα η παρέμβαση του Σωματείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αγκαλιάστηκε από τους συναδέλφους εργαζόμενους αλλά και από τον απλό κόσμο που βρέθηκε στα καταστήματα».

«Τα μέλη του Σωματείου Κρατώντας αποστάσεις αλλά και όλα τα μέτρα  ατομικής προστασίας  έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματα για τα οποία αγωνίζονται τα ταξικά σωματεία για τους συναδέλφους εργαζόμενους των super markets που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας απροστάτευτοι ή με ελάχιστα μέσα προστασίας. Ενώ και όπου πάρθηκαν μέτρα αυτό οφείλεται στον αγώνα και την πίεση των ταξικών σωματείων όπως η τοποθέτηση προστατευτικών τζαμιών στα καταστήματα Σκλαβενίτης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Σωματείου.

«Παρών» στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης στην Καβάλα έδωσαν με τη στήριξη και την παρουσία τους μέλη από τα Σωματεία: Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας, Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό ΠΕ Καβάλας-Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», συνδικαλιστές από τον χώρο του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Νομού Καβάλας.

Τα αιτήματα των Σωματείων για τους εργαζόμενους στα super markets

«Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super markets να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. Να δυναμώσουν τα κλαδικά σωματεία τους, να συμβάλλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να προσπεράσουν όσους εμφανίζονται ως φίλοι τους και τιτλοφορούνται ως σωματεία αλλά αποτελούν τα γραφεία τύπου των επιχειρήσεων τους. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

Απαιτούμε:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super markets που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super markets. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.