Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai θέτει κάποια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν θα πρέπει να φορούν οι λουόμενοι προστατευτικές μάσκες και πώς θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η απόσταση ασφαλείας, ιδίως στην περίπτωση των παιδιών τα οποία έχουν ανάγκη να τρέξουν και να παίξουν στην παραλία. Το αν οι οργανωμένες πλαζ θα ανοίξουν τελικά τις πύλες τους, θα εξαρτηθεί, πάντως, από την πορεία μείωσης των κρουσμάτων του ιού.

Η εφημερίδα La Repubblica σε άρθρο της γράφει ότι για τις παραλίες της Αδριατικής θάλασσας και για γνωστά θέρετρα, όπως το Ρίμινι και το Ριτσιόνε, υπάρχουν εταιρίες που σκέφτονται να ξεκινήσουν την παραγωγή διαφανών «προστατευτικών παραβάν» από πλέξιγκλας, τα οποία θα πρέπει να χωρίζουν τον έναν λουόμενο από τον άλλον, τουλάχιστο κατά τη φάση της ηλιοθεραπείας. Κάθε πλευρά της «πλαστικής ασπίδας» θα αγγίζει τα 4,5 μέτρα, ήτοι θα υπάρχει «αέρας» 14-16 τετραγωνικά, θα ενθαρρύνεται η πρακτική των κρατήσεων για να μην υπάρχει συνωστισμός, ενώ το προσωπικό των beach bar θα φοράει μάσκες (όχι θαλάσσης), όπως και κάθε πελάτης ο οποίος θέλει να μετακινηθεί από τη μια ομπρέλα στην άλλη!

Όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία είναι «όμορη» με την Ιταλία όσον αφορά τον είδος του τουρισμού και τις παραλίες, προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για συγκεκριμένα μέτρα στις παραλίες, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί η αποφυγή του συνωστισμού, ενώ σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 ιδιοκτήτες beach bar στη Χαλκιδική αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών.

Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, όπως δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Λορέντσα Μπονακόρσι, «θέλει να προχωρήσει στην έγκριση ενιαίων μέτρων για όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο βασικής σημασίας τομέας του ιταλικού τουρισμού».