Καβάλα: Το Θείο Δράμα κατά το Πάσχα της πανδημίας και των περιορισμών [φωτογραφίες]

Η πρώτη φορά κατά την οποία οι Ιεροί Ναοί ήταν κλειστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα εν καιρώ ειρήνης-Σε «καραντίνα» οι εκκλησίες, όχι όμως και «βουβός» θρήνος και η κατάνυξη των ημερών

Πάσχα 2020… Μια κακή, αλλά ιστορική εμπειρία για όλον τον Χριστιανισμό, με τις εκκλησίες να είναι κλειστές τη Μεγάλη Εβδομάδα -για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης– και δη τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, ήτοι κατά την κορύφωση του Θείου Δράματος, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 δεν ήταν όπως όλα τα βράδια των αντίστοιχων ημερών προηγούμενων ετών. Αμέσως μετά τα 12 Ευαγγέλια και τη Θεία Λειτουργία οι ιερείς αποχώρησαν και το προσωπικό των εκκλησιών το οποίο δεν ξεπερνούσε τα 2-3 άτομα στόλισε «βιαστικά» τον Επιτάφιο, ούτως ώστε μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα οι εκκλησίες να «σφραγιστούν».

Και πράγματι, οι Ιεροί Ναοί στην πόλη της Καβάλας παρέμειναν κλειστοί τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, πλην μιας εκκλησίας, χωρίς όμως να επιτρέπεται η είσοδος στους πιστούς.




Στα «κλεφτά» μόνο οι ελάχιστοι περαστικοί άναβαν ένα κερί στον προθάλαμο και κοντοστέκονταν μπροστά στον στολισμένο Επιτάφιο, με την κατανυκτική ατμόσφαιρα, ακόμα και κατά τούτη τη συγκυρία, να μην εκλείπει και τους πιστούς να εύχονται αυτό να είναι το τελευταίο Πάσχα των πανδημιών και των περιορισμών.

Φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς της Καβάλας ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής του 2020