Έκλεισε ένα «κεφάλαιο» για την Καβάλα. Πέθανε η Ευθυμία Πέγιου

Η Θρακική Εστία Καβάλας πενθεί τον χαμό της επίτιμης προέδρου της - Διαβάστε το βιογραφικό της εκλιπούσας

Πέθανε την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 σε ηλικία 88 ετών η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, συγγραφέας και ιστορική ερευνήθτρια Ευθυμία Πέγιου.

«Η Θρακική Εστία Καβάλας πενθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος. «Ο πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη της Εστίας μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης», συμπληρώνεται.
Η Ευθυμία Πέγιου είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία. Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση». Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας. Εξελέγη, ύστερα από 24 χρόνια από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη.

Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης.