Κορονοϊός, Ελλάδα: 121 νεκροί, 156 νέα κρούσματα, τα 150 στο Κρανίδι

Σε καραντίνα δύο χωριά της Ξάνθης - 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας

Στα 2.401 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 21 Απριλίου 2020 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ανακοινώθηκαν 156 νέα, εκ των οποίων τα 150 σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν πέντε ακόμη νεκροί με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 121.

Ακόμη, 59 άνθωποι είναι διασωληνωμένοι, ενώ 46 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά, 55.666 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Αναφερόμενος στο Κρανίδι, όπου βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Τσιόδρας είπε πως 150 από τα 497 είναι θετικά κρούσματα. Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους της δομής και δύο εργαζομένους.

Συνέχισε λέγοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και τόνισε πως η δομή ήταν σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στην περιοχή παραμένουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ καθώς και την Πολιτικής Προστασίας.

Σε καραντίνα δύο χωριά στον Δήμο Μύκης Ξάνθης

Ακόμη, ανακοίνωσε πως μπαίνουν σε καραντίνα δύο χωριά του δήμου Μύκης. Όπως σημείωσε και ο καθηγητής, η καραντίνα στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στην Ξάνθη θα είναι σε ισχύ για 14 ημέρες κατά τις οποίες θα απαγορεύεται κάθε είσοδος και κάθε έξοδος από τα δύο χωριά.

Ο Δήμος, συμπλήρωσε, θα αναλάβει την τροφοδοσία των 250 κατοίκων των δύο οικισμών.

Για τον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στον θάνατο ενός ανθρώπου στη χώρα μας, του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη, είπε πως «αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με την νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκωνηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Όπως είπε ο καθηγητής, «το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά», είπε.

Όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό.

«Παίζει ρόλο και ο γονιδιακός παράγοντας. Και η μικρή άμυνα αλλά και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό. Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου εμφανίζουν μικρή δύσπνοια αλλά έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας πνευμόνων. Η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αξιολογείται ιατρικά», συνέχισε.

Ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπητα, λέγοντας πως είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θάνατο.

Αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για την χαλάρωση των μέτρων

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. «Το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα. Πάμε καλά, αυτό οφείλεται στα μέτρα. Το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και μας δίνει περιθώριο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Έχουν αναπτυχθεί μαθηματικά μοντέλα που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή», είπε.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν την μερική χαλάρωση των περιορισμών, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Αναφορικά με τα σχολεία, είπε πως η επιστημονική επιτροπή θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Για τα κλιματιστικά

Αναφερόμενος στη χρήση κλιματιστικού, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως: «Kαλό είναι να αποφεύγεται η ανακύκλωση του αέρα, καλύτερα με ανοιχτά παράθυρα ειδικά αν έχουμε κρούσμα στο σπίτι μας. Είναι σημαντικό και μας απασχολεί η χρήση κλιματιστικού, θα δούμε αν θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ειδικά για κλειστούς χώρους όσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Κάποιες έρευνες έχουν βρει παρουσία του ιού σε κάποια κλιματιστικά όταν υπήρχε στο χώρο κρούσμα».

Δηλώσεις Χαρδαλιά από Κρανίδι

Προληπτικά μέτρα για τον δήμο Κρανιδίου και τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς στη δομή διαπιστώθηκαν 150 κρούσματα κορονοϊού.




Όπως είπε, στεγανοποιείται η δομή μεταναστών, ενώ θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί για 14 ημέρες.

«Ολοκληρώσαμε μια σειρά συσκέψεων. Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, μας δημιούργησαν την ανάγκη ενός συναγερμού. Ειχαμε 150 (148 φιλοξενούμενους, 1 εργαζόμενο και 1 στέλεχος της δομής) θετικά κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 497 δειγμάτων. Και οι 150 είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Επομένως δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε θέσει σε καραντίνα τη δομή, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Όλα είναι υπό έλεγχο αυτή της στιγμή. Θα παρθούν προληπτικά μέτρα για την περιοχή.

Θα υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης των πολιτών, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, στην περιοχή. Να μη βγουν στο δρόμο για τις επόμενες 14 μέρες. Η δομή στεγανοποιείται. Δεν θα μπαίνει και δεν θα βγαίνει κανείς.

Ο δήμος της περιοχής μπαίνει σε απαγόρευση κυκλοφορίας 8 το βράδυ με 8 το πρωί για τις επόμενες 14 ημέρες, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών και των παζαριών. Ενισχύεται το κέντρο υγείας του Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.