Σωτήρης Τσιόδρας: Καλό θα είναι ο αέρας των κλιματιστικών να μην ανακυκλώνεται σε κλειστούς χώρους

Η σχετική Κινεζική μελέτη και ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο συνέβη στο τέλος Ιανουαρίου σε ένα εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Νότιας Κίνας-Τα πρώτα συμπεράσματα και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας

Τα ρεύματα αέρα, ιδίως από τα κλιματιστικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια μικρή κινεζική επιστημονική έρευνα η οποία εξηγεί γιατί π.χ. σε ένα εστιατόριο μερικοί μόνο, αλλά όχι όλοι οι πελάτες θα κολλήσουν. Η μελέτη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ενόψει της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και χώρων εστίασης.

Κατά τη σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη του κορονοϊού COVID-19 στη χώρα μας ο Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς για τη μελέτη, τόνισε ότι όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους επιστήμονες, καθώς προς το παρόν κανένα από τα πορίσματα των σχετικών μελετών δεν μπορεί να θεωρηθεί θέσφατο, ωστόσο τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μου, καλό θα είναι ο αέρας των κλιματιστικών να μην ανακυκλώνεται σε κλειστούς χώρους, αλλά να φεύγει προς τα έξω».

Η μελέτη των Κινέζων και το παράδειγμα του εστιατορίου

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι θα κάνουν σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο συνέβη στο τέλος Ιανουαρίου σε ένα εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Νότιας Κίνας. Εκεί μία -προερχόμενη από τη Γουχάν- 63χρονη πελάτισσα φορέας του κορονοϊού, αλλά χωρίς ακόμη συμπτώματα, μόλυνε άλλους 9, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους 8 εργαζομένους.

Η εξήγηση φαίνεται να είναι ότι ένα από τα κλιματιστικά του εστιατορίου δημιουργούσε ρεύμα αέρα που φυσούσε τα σωματίδια του ιού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά όχι προς άλλες. Αυτό δείχνει ότι πιθανώς δεν αρκεί, όταν ανοίξουν ξανά τα καταστήματα, να απέχουν τα τραπέζια δύο μέτρα μεταξύ τους, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας που φυσούν, να μην πέφτει πάνω στα τραπέζια.

Τα σωματίδια του ιού μπορεί να μην μεταδίδονται μόνο με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά επίσης με την απλή αναπνοή και ομιλία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο μένει ένας άνθρωπος σε κλειστό χώρο, όπου μπορεί να υπάρχει αόρατος ο κορονοϊός, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να μολυνθεί και ο ίδιος, εισπνέοντας τα μολυσμένα σωματίδια, πολύ περισσότερο σε ένα εστιατόριο όπου ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τρώει με μάσκα.

Στην περίπτωση του κινεζικού εστιατορίου, από όσους μολύνθηκαν, οι 4 κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με το αρχικό μολυσμένο άτομο, ενώ οι άλλοι 5 στα δύο γειτονικά τραπέζια. Όσοι κάθονταν πιο μακριά, δεν κόλλησαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα 3 τραπέζια που μολύνθηκαν. Αυτό παρέχει μια ένδειξη ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά.

Ο δρ. Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «διαφωτιστική» την κινεζική μελέτη και επεσήμανε πως, πέρα από τον τρόπο διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού. Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη του ρόλου των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κορονοϊού πρέπει να ληφθεί γενικότερα υπόψη, πέρα από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, π.χ. στους κλειστούς χώρους εργασίας.