Συμπαράταξη Πολιτών για Ευθυμία Πέγιου: Μία εξέχουσα προσωπικότητα που θα παραμένει «ζωντανή»

Να τιμηθεί από τον Δήμο Καβάλας η εκλιπούσα συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια ζητά η δημοτική παράταξη

Για «ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καβάλας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον θάνατο της Ευθυμίας Πέγιου η Συμπαράταξη Πολιτών, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς οι συγκυρίες -η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού- δεν επιτρέπουν «να την αποχαιρετίσουμε όπως της αξίζει».

Η δημοτική παράταξη των Βέρρου-Μουρτασάγα-Σωτηριάδη «στέκεται» στην παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η εκλιπούσα, τα τρία ιστορικά βιβλία που συνέγραψε, τα δύο σε συνεργασία με τον συνδικαλιστή καπνεργάτη πατέρα της Γιώργο Πέγιο και τα οποία έφεραν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της Καβάλας.

Τέλος, η Συμπαράταξη Πολιτών επισημαίνει την ανάγκη ο Δήμος Καβάλας να τιμήσει την Ευθυμία Πέγιου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συμπαράταξης Πολιτών.

Ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καβάλας…

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη και οι φίλοι της Συμπαράταξης Πολιτών εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας για τον θάνατο της Καβαλιώτισσας Ευθυμίας Πέγιου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή, χθες, σε ηλικία 88 ετών.

Η Ευθυμία Πέγιου, παιδί προσφύγων, δεν υπήρξε μόνο συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια αλλά και σπουδαίος άνθρωπος που πορεύτηκε στη ζωή με άξονες την προοδευτική της ιδεολογία και την αγάπη για τον συνάνθρωπό της. Μία εξέχουσα προσωπικότητα που θα παραμένει «ζωντανή» μέσα από το συγγραφικό της έργο και από την προσφορά της στον τομέα του πολιτισμού. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

Σε συνεργασία με τον καπνεργάτη-συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργο Πέγιο, έγραψε δύο βιβλία: το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53» και το «Κατοχή-Αφελληνισμός-Εθνική Αντίσταση».

Η ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για την γενέτειρά πόλη της, την Καβάλα, αποτυπώθηκε στο βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες (Ψηφίδες Ιστορίας 1922-1960)» που εκδόθηκε το 2010 και επανεκδόθηκε το 2013 από τον Δήμο Καβάλας. Η Ευθυμία Πέγιου μέσα από το βιβλίο αυτό έφερε στην επιφάνεια άγνωστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, κυρίως μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ενώ παράλληλα εξήρε το ρόλο και τη συμβολή των προσφύγων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Η Ευθυμία Πέγιου αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καβάλας και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να την αποχαιρετίσουμε όπως της αξίζει λόγω της σοβαρής υγειονομικής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Θεωρούμε, όμως, αυτονόητο πως όταν, με το καλό, το επιτρέψουν οι συνθήκες θα την τιμήσουμε ως Δήμος Καβάλας με όποιον τρόπο αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης