Καβάλα: Έγινε ΚΑΙ αυτό-«Έφαγαν» ιστορικό πέτρινο γεφύρι για να βρουν… θησαυρό! [φωτογραφίες]

Οι χρυσοθήρες πήγαν να κάνουν... χρυσές δουλειές στο μεγάλο πέτρινο γεφύρι στον Δρόμο του Νερού προξενώντας σοβαρές ζημιές-Έχει ενημερωθεί ο δήμος Καβάλας και θα πραγματοποιηθεί σύντομα αυτοψία μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Υπάρχουν, όμως και κάποιοι που κάνουν… χρυσές δουλειές. Ή τουλάχιστον προσπαθούν…

«Φάκελος» κρυμμένοι θησαυροί στην Ελλάδα: Κανείς δε γνωρίζει αν υπάρχουν και καμία απόδειξη δεν υφίσταται η οποία να πιστοποιεί την ύπαρξή τους, ωστόσο οι θρύλοι περί ύπαρξης κρυμμένων θησαυρών παρακινούν πολλούς να τους αναζητήσουν, με τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια για το ιστορικό -συνήθως- μνημείο το οποίο θα σκάψουν, ενώ οι ίδιοι φεύγουν με άδεια χέρια.

Το μεγάλο πέτρινο γεφύρι στον Δρόμο του Νερού «θύμα» χρυσοθήρων Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης

Τρανή απόδειξη είναι η προσπάθεια αγνώστων να βρουν θησαυρό -ο οποίος θρυλείται ότι υπάρχει στην περιοχή- στο 3ο κατά σειρά και μεγαλύτερο πέτρινο ιστορικό γεφύρι το οποίο βρίσκεται στον Δρόμο του Νερού στην Καβάλα.

Τα ίχνη στο μάρμαρο από την αξίνα είναι εμφανή Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης





Το αποτέλεσμα ήταν να προξενήσουν σημαντική ζημιά στο ιστορικό γεφύρι, σκάβοντας μέχρι και τα θεμέλια, με τα ίχνη της αξίνας να είναι ορατά στη μαρμάρινη «υποδομή» του γεφυριού, το οποίο θεωρείται μέρος της υποδομής την οποία έφτιαξε ο Ιμπραήμ για την υδροδότηση της Καβάλας.

Οι χρυσοθήρες έσπασαν το κονίαμα και έσκαψαν σε βάθος το οποίο ξεπερνάει το 1 μέτρο Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά όπου χρυσοθήρες αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς στην περιοχή, βασιζόμενοι σε δοξασίες και θρύλους, ένας εκ των οποίων «μιλάει» για θησαυρό σε τοξωτό γεφύρι ή για τον -υποτιθέμενο- θησαυρό του Μαμούτ Αγά στην Καβάλα. Ωστόσο οι θησαυροί παρέμειναν ό,τι και οι «πηγές» τους: Απλοί θρύλοι.

Η ζημιά στο μονοπάτι του γεφυριού Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης

Σημειώνεται ότι η ζημιά στο γεφύρι είναι ήδη εις γνώσιν του δήμου Καβάλας, με τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη να σκοπεύει άμεσα να πραγματοποιήσει αυτοψία στο γεφύρι, μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά και κυρίως να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

*Φωτογραφίες: Χάρης Ιορδανίδης