Κορονοϊός: Ο «χάρτης» της σταδιακής άρσης των μέτρων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου

Σε 4 φάσεις η άρση των μέτρων-Ανά δεκαπενθήμερο η επαναξιολόγηση της κατάστασης-Να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις συστήνει ο Νίκος Χαρδαλιάς και κάνει λόγο για επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και όχι σε αυτήν η οποία ίσχυε πριν την εμφάνιση του κορονονοϊού

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούνται όλα τα στοιχεία τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας και θα οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα, τις οποίες και θα ανακοινώσει πιθανώς τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης συζητά και με την κυβερνητική task force για την άρση των μέτρων, η οποία έχει επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Άλλωστε, σε όλους τους τόνους οι επιστημονικοί σύμβουλοι από τη μία πλευρά, κυβερνητικά στελέχη όσο και οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία από την άλλη, έχουν επισημάνει πως παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας όσον αφορά τη διασπορά και τον έλεγχο της λοίμωξης του κορονοϊού στην κοινότητα, αλλά και την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαιτείται προσοχή και υπομονή για τη συνέχεια.

Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλες οι πλευρές έχουν προειδοποιήσει πως θα είναι μακρά και αργόσυρτη η επαναφορά προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εκτροπής και να μη διαμορφωθεί μια κατάσταση που δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί με δεδομένη μάλιστα την επιτυχία της έγκαιρης λήψης μέτρων.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 για την ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη του κορονοϊού, μίλησε για επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και όχι σε αυτήν η οποία ίσχυε πριν από την εμφάνιση του κορονονοϊού, ενώ σύστησε στους πολίτες να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων από την κυβέρνηση και να μην προχωρούν σε βεβιασμένες κινήσεις.

Ξεκινά στις 4 Μαΐου η άρση των μέτρων

Η άρση των μέτρων σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, σε 4 φάσεις, τους επόμενους 2 μήνες.

Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου και ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και θα περνάμε στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις θα επανέρχονται τα μέτρα.

Στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών, στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου, το σχέδιο προτείνει επιστροφή στις αίθουσες για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms.

20 ημέρες μετά, την 1η Ιουνίου, προτείνεται η επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου και το άνοιγμα πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων. Την ίδια εβδομάδα, προβλέπεται η επαναλειτουργία αθλητικών χώρων, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με τους ισχύοντες και σήμερα περιορισμούς.

Εντός του Ιουνίου, πιθανότατα στην τρίτη φάση απελευθέρωσης θα ανοίξουν για τους πιστούς όλων των θρησκειών και οι χώροι λατρείας για την τέλεση των μυστηρίων. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης.

Έτσι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, ακόμα και στα σχολεία. Θα υπάρχουν κανόνες για την ύπαρξη αποστάσεων και επιτρεπόμενο όριο ατόμων για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ.

Το επόμενο βήμα έρχεται στις 15 Ιουνίου, όπου προτείνεται η επαναλειτουργία όλων των υπόλοιπων Δημοσίων Υπηρεσιών, αλλά και επιχειρήσεων όπως είναι πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ. Για την ίδια ημερομηνία προτείνεται η έναρξη λειτουργίας καταλυμάτων διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατασκηνώσεων.

Την ίδια ημέρα αναμένεται η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι σε εξωτερικό χώρο, με απόσταση και όχι πάνω από 6 άτομα στο ίδιο τραπέζι. Τέλος, την ίδια εβδομάδα θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, εκδηλώσεων και φεστιβάλ, ενώ μαθητές Δημοτικού και φοιτητές επιστρέφουν στις τάξεις.

Στις 29 Ιουνίου προτείνεται η επαναλειτουργία για τις επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως είναι μπαρ, κινηματογράφοι και νυχτερινών κέντρων, αλλά με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τ./μ. Για την ίδια ημέρα προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά με όριο πληρότητας για κάποιο διάστημα.

Όμως, εκτός από το χρονοδιάγραμμα των μέτρων επαναφοράς, κύριο μέλημα είναι και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων, υγειονομικών και τεχνολογικών, για την ασφαλή πορεία προς την κανονικότητα, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί από κοντά και τις πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιώντας χθες τηλεδιάσκεψη με στελέχη δύο βιομηχανιών στην Ελλάδα.

Ήδη οι δύο αυτές εταιρείες προχωρούν στην παραγωγή προστατευτικών και χειρουργικών μασκών στη Θράκη και στη Λάρισα αντίστοιχα (με δυνατότητα παραγωγής 300.000 μασκών την ημέρα), με τον κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί διαδικτυακά χθες τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, συγχαίροντας παράλληλα τους ιθύνοντες για την ταχύτητα της προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες.

Στέλιος Πέτσας: Παράταση στο σχολικό έτος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου (25/04) στο Open TV και μίλησε για την επερχόμενη σύσκεψη και τις εισηγήσεις των επιστημόνων για την επόμενη ημέρα που θα φέρουν και την τελική απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει παράταση στο σχολικό έτος.

Πηγή: newsbomb.gr