Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας ετοίμασε μία ψηφιακή «ξενάγηση» με τη μορφή ενός προσεγμένου βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών που περιλαμβάνει τόσο στην Ιστορία της «Μέκκας του καπνού» -όπως λέγονταν παλιά η Καβάλα λόγω της ακμής που γνώρισε εξαιτίας του- όσο και πλάνα από το εσωτερικό του Μουσείου.
Τα κείμενα της «ταινίας» μικρού μήκους για το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας έγραψαν οι ιστορικοί Μαρία Ματζουράνη και Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, με τη δεύτερη να έχει και ρόλο αφηγήτριας-παρουσιάστριας, τη μετάφραση στη νοηματική έχει κάνει η Ειρήνη Σοκολάκη, τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Τάσος Καλαφάτης και τη βιντεοσκόπηση ο Στέλιος Πολυχρονίδης.
«Μουσεία για την Ισότητα, την Ποικιλομορφία και την Κοινωνική Συνοχή» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM ) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020. Όπως αναφέρεται, με την επιλογή του θέματος αυτού «το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου».
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων φέτος, λόγω του κορονοϊού, θα γιορταστεί ψηφιακά.
Δείτε το βίντεο του Δημοτικού Μουσείου Καπνού:
Το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας
΅ίναι ένα σύγχρονο βιομηχανικό και βιωματικό μουσείο με πλούτο εκθεμάτων. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά δείγματα καπνού.
Η μοναδικότητα του Μουσείου εντοπίζεται όχι μόνο στο ότι περιλαμβάνει και εκθέτει την εμπορική επεξεργασία των ανατολικών καπνών (που δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μουσείο του κόσμου), αλλά και στο ότι αποτελεί ένα μουσείο που αναδεικνύει την οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και την τεχνολογική ιστορική εξέλιξη στην Καβάλα κι ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Η συλλογή του Μουσείου Καπνού στην Καβάλα είναι εξαιρετικά πλούσια. Περιλαμβάνει αντικείμενα καλλιέργειας καπνού, μηχανήματα εμπορικής επεξεργασίας του, φωτογραφικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα (έγγραφα του Οθωμανικού Μονοπωλίου Regie, καταστατικά σωματείων, έγγραφα τραπεζών κ.ά.). Επίσης, περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με τον καπνό, εκδόσεις του Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, αρχείο του Καπνεμπορικού Συλλόγου, ιδιωτικά έγγραφα, καπνικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, έπιπλα καπνεμπόρων κ.ά.