«Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και το παλιό αεροδρόμιο της Δράμας

Μια «αλυσίδα» δράσεων οι οποίες αφορούν στην Ιστορία και στην Αεροπορία και δίνουν προστιθέμενη αξία στην ταυτότητα της περιοχής παρουσιάζονται ελεύθερα στο YouTube-Η συνδρομή του Kavala AirSea Show και της Αεροπορικής Λέσχης «Αριστείδης Μωραϊτίνης» στην όλη προσπάθεια

Πέντε ιστορικά ντοκιμαντέρ με θέμα τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από την ελληνική επικράτεια και με πλοκή η οποία αναδεικνύει, ανάμεσα σε άλλα, το παλιό αεροδρόμιο της Δράμας στον Αρκαδικό, προβάλλονται ελεύθερα στο YouTube με τίτλο: «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Τα γυρίσματα έγιναν στο παλιό αεροδρόμιο της Δράμας το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις γερμανο-βουλγαρικές δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήταν και το σημείο από όπου έκανε εφορμήσεις το περίφημο «Γεράκι του Αιγαίου» με μεγάλο αριθμό καταρρίψεων εχθρικών αεροσκαφών. Το εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Αρκαδικού, ενώ τα γυρίσματα της σειράς έγιναν εκεί τον Ιούνιο του 2019.

Σε δηλώσεις του χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ Γιώργος Κάσδαγλης ανέφερε ότι:

«Η εταιρία παραγωγής Gullwing, σε συνεργασία με την Cosmote TV προσφέρει δωρεάν στους φίλους της Ιστορίας και της Αεροπορίας τη θέαση των ιστορικών ντοκιμαντέρ, ειδικά σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα ή την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδοθούν τα πέντε επεισόδια της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ “Στα Φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου” από το YouTube κανάλι “Μένουμε σπίτι” της Cosmote History HD, καθημερινά από την Παρασκευή 24 έως και την Τρίτη 28 Απριλίου στις 6 μ.μ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, από τα πρώτα στοιχεία, η εν λόγω παραγωγή έτυχε μεγάλης αποδοχής και τηλεθέασης από το κοινό.

»Επισημαίνεται ότι πέραν του εμπλουτισμού και της ανάδειξης της Παγκόσμιας Ιστορίας και του πλούτου της γεωγραφίας της περιοχής μας (έχει αναφορές για μια μεγάλη έκταση μεταξύ Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Νέστου, Χρυσούπολης, Ξάνθης, Λήμνου κ.α) το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ ισχυρό εργαλείο προβολής σε υπερ-τοπικό επίπεδο, για όλους τους συντελεστές, άτομα ή φορείς, που σχετίζονται με το έργο της ανάδειξης και ανάπτυξης του Πολιτιστικού, Ιστορικού και Τουριστικού πλούτου προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην ταυτότητα της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων που έχουν σχέση με την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης μας».

Η σειρά είναι παραγωγή της εταιρίας “Gullwing” με τη συνεργασία της Cosmote και με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. (*Πηγή: xronikadramas.gr).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Kavala AirSea Show, μαζί με την Αεροπορική Λέσχη «Μωραϊτίνης Αριστείδης», της οποίας πρόεδρος και ιδρυτής -μαζί με τον ιστορικό ερευνητή και εκπαιδευτικό Πασχάλη Παλαβούζη και με άλλα 28 ιδρυτικά μέλη (κυρίως από την Καβάλα)- είναι ο διευθυντής του Kavala AirSea Show, Σμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης, αποτελούν την πλατφόρμα διαχείρισης όλων των δράσεων οι οποίες αφορούν στην έρευνα, τεκμηρίωση και ανάδειξη και στην δυναμική και στατική “αναβίωση” της ιστορικής αλήθειας των γεγονότων τα οποία παρουσιάζονται.

Κύριες Δράσεις Αεροπορικής Λέσχης «Μωραΐτίνης Αριστείδης» (Α.Λ.Μ.Α Έδρα Καβάλα)

  • «Μνημείο Αεροπόρων Θάσου» 24 Ιουνίου 2012
  • Συλλογή μεταλλικών συντριμμιών αεροσκάφους Sopwith Camel του 1917 10 Απριλίου 2012
  • Παρουσιάσεις-Διαλέξεις 2011-2020 (Γενικά στο κοινό αλλά και ειδικές για τις μαθητικές κοινότητες σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου παιδείας).
  • Συγγραφή Βιβλίων 2012-2018
  • Δημιουργία του «The Great War Aegean Sea Aviators Families Club» since 2016
  • Συνεργασία στη Δημιουργία Διεθνών Ντοκιμαντέρ 2013-2019
  • Αρθρογραφία σε Ξενόγλωσσο και Ελληνικό Ειδικό Τύπο 2016-2019
  • Διοράματα-Μοντελισμός-Συνεργασία με Σύλλογο Μοντελιστών Καβάλας Διαρκής
  • Πεδίο Πτήσεων Πρίνου Θάσου 2016
  • «1st EAGLES MEETING» 2016-5th Kavala Air& Sea Show 2016
  • «Εκατοντάχρονη Αναβίωση (Reenacting) πτήσης» Πρίνος Θάσου 2016
  • Αναβίωση «Στον Φίλο και Εχθρό» (“To Our Friend and Enemy”) Πρίνος Θάσου 2016
  • Επιλεγμένη διάθεση Συλλεκτικής Σειράς Κρασιών 2016 , 2017 Nico Lazaridis Winery
  • Συνεργασία στη Δημιουργία Συλλεκτικής Σειρά Ρολογιού 2016 Aviator-Vostoc Hellas
  • Ανταπόκριση στα Εθνικά και Διεθνή ΜΜΕ και παροχή στοιχείων ολοκληρωμένης Δημοσιότητας στον ειδικό τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) Διαρκής
  • Θεματικός Ιστορικός/Περιηγητικός Συνδυαστικός Τουρισμός Διαρκής