Πρωτομαγιά και Αγώνας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο του ασθενή!

Το μήνυμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για την 1η Μαΐου

Με φόντο την πανδημία του κορονοϊού και ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τονίζουν την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στο μήνυμά του, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΚ σημειώνει ότι ο κορονοϊός απέδειξε περίτρανα ότι «η πολιτική ξεπουλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατέρρευσε παταγωδώς» και πως οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια σειρά από κατακτήσεις που με τίποτε δεν πρέπει να εκποιηθούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών  πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.

Η μονοκρατορία του καπιταλιστικού συστήματος, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

Στη χώρα μας τα  τελευταία χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι γυναίκες και οι νέοι, πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Κράτος Πρόνοιας, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιούνται. Οι συλλογικές συμβάσεις υποβαθμίζονται. Η δημόσια περιουσία εκποιείται ή ιδιωτικοποιείται αντί πινακίου φακής.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα υποχρέωσε όλους αυτούς που στοχοποίησαν, λοιδόρησαν και απαξίωσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να το αποθεώνουν. Ξαφνικά συνειδητοποίησαν πως το ΕΣΥ αποτελεί μονόδρομο και οι υγειονομικοί είμαστε ”ήρωες”! Η πολιτική ξεπουλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατέρρευσε παταγωδώς!

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία-Πρόνοια αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, για

  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας
  • Άμεση ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ
  • Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού
  • Μέσα προστασίας των εργαζομένων
  • Αμοιβές – ωράρια
  • Κοινωνική Ασφάλιση
  • Παιδεία
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη
  • Ειρήνη
  • για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανοιχτά, εξοπλισμένα και στελεχωμένα, για ένα ΕΚΑΒ που να ανταποκρίνεται άμεσα και έγκαιρα στις ανάγκες του πολίτη, για προνοιακά ιδρύματα που να διασφαλίζουν την περίθαλψη και την αξιοπρέπεια, για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο του ασθενή!

Η πρόεδρος
Αικατερίνη Πετράκη
Ο γραμματέας
Βασίλειος Νικολαΐδης