Κορονοϊός: Κλειστοί και την «επόμενη μέρα» δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές και χώροι άθλησης, μέχρι νεωτέρας

Μια πρώτη γεύση για το πώς θα λειτουργούν Δήμοι και Περιφέρειες στη «νέα πραγματικότητα»-Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς-Τι ισχύει για τα ΚΑΠΗ, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ-Με ραντεβού η εξυπηρέτηση στο Δημόσιο, με... δόσεις οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους

Παραμένουν κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Παράλληλα κλειστά παραμένουν και τα ΚΑΠΗ, αλλά και οι δημοτικοί χώροι άθλησης. Όπως ανακοινώθηκε, η εξυπηρέτηση στο Δημόσιο θα γίνεται με ραντεβού, ενώ παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού.

«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτήν την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω, μέσα από την καρδιά μου, να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Αυτοδιοίκησης και ιδίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”», ανέφερε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, πληροφόρησε ότι η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, όπως συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί.

Επίσης, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους τις οποίες θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση -όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ ενθαρρύνεται περαιτέρω η χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.

Δομές Δήμων: Ποιες θα λειτουργούν, ποιες όχι μέχρι νεωτέρας

Σχετικά με τις δομές των Δήμων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί:

  • Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη
  • Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη
  • Σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους.
  • Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.
  • Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές», ανέφερε ο υφυπουργός.