Πρόστιμο σε όσους δεν φοράνε μάσκα όπου επιβάλλεται και «Μένουμε Σπίτι» μετά τα… μεσάνυχτα

Οι... παγίδες της «νέας καθημερινότητας» και οι διατάξεις οι οποίες πέρασαν «στα ψιλά»

Τον «χάρτη» επανεκκίνησης της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας η οποία θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και θα γίνει σε 7 στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα. Ωστόσο σ’ αυτήν τη «νέα πραγματικότητα» δεν απαλείφονται τα πρόστιμα, ενώ κρύβονται και αρκετές… παγίδες.

Για παράδειγμα, παραμένουν τα 1.000 ευρώ πρόστιμο για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και τα 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καταστήματα-επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν πριν πάρουν το «πράσινο φως».

Επιπλέον, ορίζεται με νόμο και… κυρώσεις και μια νέα συνήθεια, καθώς θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δε φοράνε μάσκα όπου είναι υποχρεωτική η χρήση της (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ), με σχετικές διευκρινίσεις να κοινοποιούνται τις επόμενες μέρες.

Επιπροσθέτως, στο 4ο στάδιο άρσης των μέτρων, την 1η Ιουνίου 2020, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.




Και μπορεί οι πολίτες από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς SMS, μέχρι τα όρια τις Περιφερειακής τους Ενότητας σε πρώτο στάδιο, ωστόσο ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και μία από τις σχετικές διατάξεις κάνει λόγο για «αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 τα ξημερώματα».

Ύπνο νωρίς, λοιπόν και… υπομονή.